Sedmi Liburnicon počinje danas @ Osnovna škola Opatija

Od 17 sati danas se u prostoru OŠ Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji održava sedmo izdanje festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, na kojoj je predstavljen potpun program događanja, sudjelovao je i glavni gost Steven Erikson.

Opatija – Dobivam pozive na brojne konvencije diljem svijeta, ali pozivnica na Liburnicon privukla mi je pažnju jer mi je omogućila da prvi puta posjetim Hrvatsku. Tu priliku odlučio sam ozbiljno iskoristiti, pa sam se posvetio radu na svojoj novoj knjizi za koju sam napisao tri nova poglavlja, a tijekom svog boravka ovdje istražio sam i vašu povijest, kao i arheologiju te puno vremena proveo na terenu, kazao je Erikson prilikom jučerašnje tiskovne konferencije kojom je najavljen ovogodišnji Liburnicon. Njegov doprinos programu opisao je Ivan Cerovac iz udruge Kulturni front, organizatora manifestacije.

Steven Erikson @ Opatija

– Naš program ove je godine iznimno bogat. Imamo ”ozbiljni”, znanstveni dio u kojem se izdvaja gostovanje naše ovogodišnje zvijezde – kanadskog pisca Stevena Eriksona, koji će u petak održati druženje s fanovima vezano uz njegove literarne uratke, a u subotu predavanje o arheologiji ranog kamenog doba, što mu je specijalnost jer je po struci arheolog, kazao je Cerovac.

Dodao je kako će uz Eriksona, predavanja održati i brojni drugi stručnjaci, sve u skladu s temom ”Početak” pod kojom se organizira ovogodišnji festival.

– Ivan Šimatović govorit će o pretpovijesnim nuklearnim ratovima, uspoređujući atomsko uništenje Hirošime i Nagasakija s davnim uništenjem gradova uz rijeku Ind, Korado Korlević podsjetit će na početke razvoja svemira, Amir Muzur pokušat će dati medicinsko objašnjenje fenomena vještica i vampira, a Krešimir Mišak u svom će talk-showu govoriti o tome “Kako je sve počelo”. Naravno, mi smo poznati i kao iznimno zabavni festival, pa ni taj element ponude neće izostati. Uz poznate liburnikonovske igre, očekuju nas i neke nove, kao i kvizovi i radionce, a ove ćemo godine imati priliku u glazbenom programu ugostiti i grupe Shamrock i Svaricu, objasnio je Cerovac.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!