Šest riječi za tisuću pitanja: Još jedan neobičan natječaj za zakup gradskog poslovnog prostora @ Opatija

Objavljeno 11.11.2017.

Dvije godine nakon otvorenja trgovina brendiranom robom – Linija Marina Rinaldi – zatvorila je svoja vrata @ Opatija

Moguće je da je namjera autora bila plemenita, odnosno onemogućiti ulaz „bofl“ robe na relativno atraktivnu (barem, vidljivu) lokaciju u gradu, ali rezultat je ispao spektakularno loš. Otprilike kao da su za početni iznos zakupnine naveli: „dovoljno novca“, a za kvadraturu prostora: „relativno velik, ali ne ogroman“.

Opatija – Od tvoraca hitova kao što je natječaj za zakup gradskih poslovnih prostora s namjenom „ekskluzivni butik Betty Barclay“ stiže još jedno lucidno ostvarenje, objavljeno nedavno na gradskim internetskim stranicama.

Dakle, na adresi Maršala Tita 118 daje se u zakup poslovni prostor površine od 92 kvadratna metra (radi se o nekadašnjem butiku Marina Rinaldi) uz mjesečnu cijenu zakupnine od 9.208,90 kuna s trajanjem ugovora od pet godina.

Nije to, međutim, zanimljiv dio ovog natječaja, već definirana namjena poslovnog prostora: „ekskluzivni butiq odjeće poznatih robnih marki“. Ako zanemarimo činjenicu da u hrvatskom, a niti u bilo kojem drugom svjetskom jeziku, riječ „butiq“ ne postoji pa tu namjenu neće moći nitko ostvariti, i ostatak ove kratke sintagme otvara brojna pitanja.

Recimo, što je to poznata robna marka? Kome mora biti poznata? Komisiji koja će provjeravati prijave nakon isteka roka od 15 dana? Gradonačelniku koji „zadržava pravo da po provedenom natječajnom postupku ne izabere najpovoljnijeg ponuđača“? Hoće li biti neka anketa u gradskoj upravi, ili javno savjetovanje na gradskim stranicama da saznamo što spada u poznate, a što u nepoznate robne marke? I koliki trebaju biti razmjeri te „poznatosti“? Je li dovoljno da bude poznata samo u Opatiji ili se traži cijela Hrvatska? Možda svijet? Ako se pak ide predaleko, jesu li onda najpoznatiji kineski brendovi koji igraju na „najmasovniji ukus“?

Dodatno, što znači „ekskluzivno“ u ovom kontekstu? Generalno, značenje ove riječi jest – „isključivo“, no znači li to da se u trgovini (butiqu?) može prodavati isključivo (ekskluzivno) samo jedna poznata marka ili da ovo smije biti jedina (isključiva, ekskluzivna) trgovina te robne marke u Opatiji?
Najvažnija stvar kod svakog natječaja je konkretno i precizno definirati natječajne uvjete. Kod natječaja za „butik Betty Barclay“, koliko god on bio „ekskluzivan“ (isključiv), barem je bilo jasno tko mu može pristupiti – nitko osim odabranog pojedinca. U aktualnom slučaju, namjena prostora ne govori ništa, osim valjda da to ne može biti pekara. Moguće je da je namjera autora bila plemenita, odnosno onemogućiti ulaz „bofl“ robe na relativno atraktivnu (barem, vidljivu) lokaciju u gradu, ali rezultat je ispao spektakularno loš. Otprilike kao da su za početni iznos zakupnine naveli: „dovoljno novca“, a za kvadraturu prostora: „relativno velik, ali ne ogroman“.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , ,

Vrati se natrag »