Siječanj u Art-kinu – Početak godine u znaku njemačkih filmova

Arhiva: Art kino

Od 8. siječnja kino ponovo otvara svoja vrata uz zanimljiv i raznolik program…

Rijeka – Početak godine u Art kinu obilježit će njemački filmovi. Krimi drama „Iz ništavila“, 8. siječnja, donosi priču žene čiji su muž i sin ubijeni u bombaškom napadu. Diane Kruger (kojoj je ovo prvi njemački film) dobila je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu, a film je i njemački kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Izbor iz filmskog programa Goethe-Instituta 2017. godine donosi pet filmova u sklopu programa „Filmovi na putu“, koji je na programu od 9. do 14. siječnja. Ciklus otvara krimić „Who Am I – Nijedan sustav nije siguran“, koji se vrti oko skupine mladih hakera koji žele biti zapamćeni u društvu. Tu je i drama „4 kralja“ o mladim ljudima koji Božić provode na psihijatrijskom odjelu te priča o kosovskom emigrantu u Njemačkoj i njegovom odnosu sa sinom kojeg je ostavio – „Otac“. „Veliko finale“ prati biciklistički pothvat čovjeka koji zna da su mu dani odbrojeni, dok biografski „Država protiv Fritza Bauera“ prikazuje snagu čovjeka bez kojega nacistički zločinci nikad ne bi bili kažnjeni za svoja djela.

Ponedjeljak, 15. siječnja nam donosi premijeru filma „Kameleon“, iza kojeg stoji mlada riječka ekipa pod okriljem Aion produkcije. Film prikazuje dekonstrukciju modernog društva koje nadilazi moralne norme i ograničenja te time uspijeva postati ideja veća od čovjeka koji umire i biva zaboravljen.
U utorak, 16. siječnja u 19 sati na veliko platno stiže drama „Woyzeck“ Wernera Herzoga iz 1979. godine, a u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca, gdje se 12. siječnja održava premijera istoimene predstave, nakon filma će se održati tribina na temu „Woyzeck u kazalištu i na filmu“, na kojoj gostuju glavni glumci predstave Hana Selimović i Dean Krivačić, redateljica Anica Tomić te filmski kritičari Dejan Durić i Saša Stanić.

”Filmske mutacije: 11. festival nevidljivog filma“ dolaze na repertoar Art-kina 18. i 19. siječnja, a program započinjemo filmom „Duh košnice“ Víctora Ericea nakon kojeg će se održati razgovor s redateljem i gostima Filmskih mutacija.

Tijekom 2018. širom svijeta se slavi „Bergmanova godina“, čime se obilježava 100 godina od rođenja ovog velikog lica svjetske kinematografije. Art-kino se priključilo manifestaciji pa će se tijekom godine jednom mjesečno prikazivati po jedan film Ingmara Bergmana. Program „Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana“ započinje 24. siječnja romantičnom komedijom „Osmijesi ljetne noći“.

Prosinački hitovi „Kvadrat“, „Van Goghov misterij“ i „Sretan kraj“ ponovno su na programu u siječnju, a pridružuju im se dokumentarni film o otmici u službi kulturnog razvoja Sjeverne Koreje – „Ljubavnici i despot“; topla, osvježavajuća i graciozno životna drama „Projekt Florida“ te „Dunkirk“, ratna drama o spašavanju savezničkih vojnika za vrijeme 2. svjetskog rata te novo remek-djelo proslavljenog Christophera Nolana. U Mini Art-kino se vraćaju „kino učionice“, koje 30. siječnja donose okrugli stol na temu „Marginalne“.

Također, prošla je godina u Art-kinu bila rekordna po broju publike, a posjetitelji su mogli prisustvovati preko 1.200 raznih filmskih i srodnih programa. Godina 2017. u Art-kino je dovela 43.727 gledatelja, od čega i preko 14.000 djece i mladih u sklopu programa „Škola u kinu“ te još 5.000 posjetitelja brojnih druženja, tribina, okruglih stolova, kino koncerata i drugih. Održano je preko 1.200 raznolikih filmskih i komplementarnih programa.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!