Simfonijski orkestar i Zbor ruske državne Kapele

Simfonijski orkestar i Zbor ruske državne Kapele

Simfonijski orkestar i Zbor ruske državne Kapele


Opatija – U subotu, 17. listopada s početkom u 20 sati, u dvorani Teatro Fenice nastupiti će Ruski državni simfonijski orkestar i Zbor ruske državne Kapele.
Ruski državni simfonijski orkestar ili Sovjetski filharmonijski orkestar, kako se je prije zvao, je osnovao Gennady Rozhdestvensky prije deset godina. Ansambl je postao svjetski popularan sedamdesetih godina nakon pobjede na natjecanju Guido d’Arezzo u Italiji gdje su osvojili zlatnu i brončanu medalju, a Polyansky proglašen najboljim dirigentom. Talijanski se tisak odmah raspisao o njihovom nastupu nazivajući Polyanskyog Karajanom zborskog dirigiranja. Stručna je kritika nastavila oduševljeno pisati o ansamblu, pa je primjerice nakon jednog je koncerta Alfred Schnittke zapisao: “Bio sam zapanjen čistoćom njihova zvuka”. Danas je ansambl uz svog dirigenta postao simbol za najvišu razinu umjetničkog izraza i glazbene profesionalnosti. Kada novinari Polyanskyog pitaju čime se navodi pri biranju programa on odgovara: “Prvi i jedini princip pri odabiru je sljedeći – glazbu koju izvodim moram voljeti”.
Od 1992. godine dirigent orkestra je bio Valeri Polyansky, koji je napravio brojne koncerte sa Ruskim državnim simfonijskim zborom. U to vrijeme zbor je nastupao po Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Austriji, Japanu i Taiwanu.
Nakon školovanja na Moskovskom Državnom Konzervatoriju, Valery Polyanski je pohađao postdiplomski studij u klasi Gennadyja Rozhdestvensky.
Valeri Polyansky je započeo profesionalnu karijeru dirigirajući na Moskovskom Opernom Kazalištu i u Bolshoi teatru. Tijekom ovog vremena također je radio sa svim vrhunskim moskovskim simfonijskim orkestrima. 1992. godine je postao umjetnički direktor i šef dirigent Ruskog državnog simfonijskog zbora i Ruskog državnog simfonijskog orkestra.
Ulaznice za koncert mogu se kupiti po cijeni od 150,00 i 100,00 kn u Festivalu Opatija na Ljetnoj pozornici, u TIC -u, Rijeka i Kartomatu na Korzu, te na portalu www.kulturaplus.hr.
Za više informacija posjetite www.festivalopatija.hr

error: Content is protected !!