Sindikalac Šoljić: S 850 milijuna kuna posuđenih Uljaniku 3. maj bi danas bio „dobra udavača“

Uz pozajmicu koja je bila poznata, u visini od 523 milijuna kuna, Šoljić je otkrio da je prema Uljaniku tijekom 2013. i 2014. godine transferirano još 313 milijuna kuna, ali i da se time sada bavi DORH.

Rijeka – Radnici 3. maja i dalje će tražiti odgovore na pitanja što će biti s riječkim brodogradilištem i kada će biti vraćene pozajmice date Uljaniku, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šoljić novinarima nakon jučerašnjeg skupa radnika.

Prema njegovim riječima, kad bi 3. maj imao tih 800 milijuna kuna koji su posuđeni pulskom brodogradilištu, bio bi puno privlačniji investitorima, ali i imao dovoljno posla. Kako je kazao Šoljić, rok za povrat pozajmice ističe 30. lipnja te tada uprava 3. maja može pokrenuti i prisilnu naplatu potraživanja, odnosno ovršiti Uljanik. Naime, trenutačno treći maj ima pet aktualnih novogradnji, ali za njih nije riješeno financiranje, pa radnici traže odgovor i na to pitanje.

Uz pozajmicu koja je bila poznata, u visini od 523 milijuna kuna, Šoljić je otkrio da je prema Uljaniku tijekom 2013. i 2014. godine transferirano još 313 milijuna kuna, ali i da se time sada bavi DORH.

– Netko u 3. maju odrekao se tih 313 milijuna kuna i dao ih Uljaniku, pa se pitam tko je toliko jak da se može odreći tog novca, a istodobno 3. maj duguje dobavljačima i kooperantima više od 180 milijuna kuna, rekao je Šoljić.

Radnici riječkog brodogradilišta, koje radi smanjenim kapacitetom, očekuju od vlasnika ili direktora informaciju kada će prispjeti materijal za ugovorene brodove, jer pojedine faze obrade crne metalurgije već godinu dana nemaju posla.

Šoljić je kazao kako će sa sindikalnim akcijama pričekati do zajedničke sjednice Županijske skupštine i Gradskog vijeća Grada Rijeke zakazane za 28. lipnja, ali i da su radnici zabrinuti jer su na skupu radnika dobili informaciju da „nema ni jednog dokumenta, koji bi potkrijepio ponudu Fincantierija“ koji se spominje kao potencijalni kupac 3. maja.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!