Sjećanje na 269 nevinih žrtava: Danas se održava tradicionalna komemoracija Lipa pamti @ Matulji

lipa_pamti_najava_2016

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program ovog događanja, za stradale Lipljane u 11 sati održat će se misa u crkvici Sv. Jelene, dok će komemorativni skup započeti u popodnevnim satima – točnije u 17 sati ispred Memorijalnog centra ”Lipa pamti”.

Matulji – Komemorativni skup ”Lipa pamti” održat će se danas, u subotu 30. travnja, povodom 72. obljetnice masakra kojeg su na ovaj dan 1944. godine nacisti počinili nad civilnim stanovništvom sela Lipe.

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program ovog događanja, za stradale Lipljane u 11 sati održat će se misa u crkvici Sv. Jelene, dok će komemorativni skup započeti u popodnevnim satima – točnije u 17 sati ispred Memorijalnog centra ”Lipa pamti”.

– Tu će na spomenik do samog muzeja vijence položiti delegacije Primorsko-goranske županije, SABA Primorsko-goranske županije, Općine Matulji, te UABA Liburnije. Na spomeniku palim borcima Lipe u Drugom svjetskom ratu govor će održati Vilim Malnar, dopredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko- goranske županije, nakon čega će kolona krenuti prema spomeniku stradalim mještanima Lipe koji se nalazi na zgarištu kuće u kojoj je spaljeno 269 nedužnih civila Lipe među kojima je najmlađe dijete imalo samo šest mjeseci. Uz delegaciju Primorsko-goranske županije, delegaciju Općine Matulji ,delegaciju Mjesnog odbora Lipa te Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a, vijence će položiti i brojni načelnici i gradonačelnici susjednih Gradova i Općina kao i predstavnici brojnih udruga antifašista iz zemlje i inozemstva, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj.

Petra Ćulibrk iz Općine Matulji istaknula je kako će se tom prilikom skupu obratiti predsjednik Mjesnog odbora Lipa Josip Simčić, predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković te Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine PGŽ.

– U samom programu komemoracije, koji će voditi moderator Ernest Marinković, sudjelovat će Ženski pjevački zbor KUD Učka Matulji te operni pjevač Marin Tuhtan, dok će polaganje vijenaca pratiti vatrogasci DVD Šapjane i Opatija u svečanim odorama, istaknula je Ćulibrk.

Nakon komemoracije sudionici će moći razgledati Memorijalni centar Lipa pamti u kojem je predviđen program kroz koji će posjetitelje voditi kustosi muzeja. Program obuhvaća multimedijalnu izložbu – ”Tragovima sjećanja” s autentičnim svjedočanstvima preživjelih Lipljana te vodstvo po stalnom postavu muzeja koji uključuje i obilazak mjesta stradanja, a predviđene su i radionice za školsku djecu na temu memorijalne baštine Lipe i kulture sjećanja za koje je potrebna prethodna najava.

– Memorijalni centar ”Lipa pamti” sagrađen je ne samo da bude mjesto prisjećanja na jedan od najvećih zločina nad civilima počinjenim u 2. svjetskom ratu već s ciljem koji se naglašava od samog početka obnove muzeja, a to je da postane Škola mira koja će okupljati mlade iz zemlje i inozemstva kroz razne projekte potičući ih na prijateljstvo zajedništvo mir i toleranciju. Općima Matulji zajedno s Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje PGŽ-a ima u planu potaknuti i terensku nastavu škola ne samo s područja županije već i šire kroz koju bi svaka škola i njeni viši razredi posjetili Lipu i tu održali svoje satove povijesti. Sve ove projekte pokrećemo upravo zato jer budućnost kakvu želimo ostaviti mladima mora biti temeljena na miru, poštivanju ljudskih sloboda te antifašizmu, zaključila je Šebalj.

Vilim Malnar, uime liburnijske i županijske udruge antifašista, kazao je kako organizatori svake godine nastoje da sjećanje na Lipu bude dostojno i svečano obilježeno, i to pod motom ”Lipa prašta, ali Lipa pamti”, a uvijek je cilj da na komemoraciji sudjeluje čim veći broj ljudi, osobito mladih.

– Nastojimo u suradnji s osnovnim i srednjim školama organizirati posjete Lipi i učenje o događajima iz Drugog svjetskog rata, u okviru sata povijesti, a posebno kvalitetnu suradnji imamo s Osnovnom školom Drago Gervais iz Brešca. Ako ne uspijemo mlade zainteresirati za prošlost, za tragediju Lipe i događaje koji su obilježili ovaj kraj, neće imati tko nastaviti sjećanje na ovo razdoblje i nastaviti ideale antifašizma, a svjedoci smo da se u čitavoj Europi bude sve više one suprotne ideje, ideje neofašizma, kazao je Malnar.

Branko Afrić, Lipljan i predsjednik UABA Liburnije, zahvalio je Općini na pomoći u organiziranju komemoracije, ali i na obnovi mjesta Lipa koje je dobilo novu prometnicu i lijepi muzej, dok je načelnik Mario Ćiković istaknuo i trud mještana Lipe koji su se organizirali u nekoliko zajedničkih, volonterskih akcija kako bi uredili mjesto za ovo događanje.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!