Usvojen proračun Grada Opatije

gv_zadnjaOpatija – Proračun Grada Opatije za 2010. godinu usvojen je s deset glasova (SDP-HSN-IDS-SDU), sedam glasova protiv (AM, HDZ, NL A. Muzura, NL N. Pažina) i jednim suzdržanim Marko Orešković (NL A. Muzura), dok Goran Crnković (HDZ) nije bio nazočan prlikom glasanja.
U nastavku teksta donosimo Izvješće sa sjednice koje je u cijelosti preuzeto sa službenih stranica Grada Opatije.
Glasovima desetero vijećnika koalicije SDP-HSN-IDS-SDU opatijsko Gradsko vijeće donijelo je proračun Grada za 2010. godinu. Za vladajuću koaliciju riječ je o realno planiranom proračunu, koji – unatoč recesiji – omogućuje realizaciju triju kapitalnih projekata (tržnice, Doma umjetnosti i sportske dvorane), poticanu stanogradnju, zadržavanje postojećeg standarda, a u pojedinim segmentima komunalnog sustava i društvenih djelatnosti i njegovo povećanje. Pritom se prodaja imovine planira samo kod čestica na kojima Grad nema interesa biti njihovim (su)vlasnikom.
Za opoziciju, pak, proračun uopće nije razvojni, već populistički, vođen strahom od privatnog kapitala, utemeljen na kreditnom zaduženju kao jedinom modelu financiranja te usmjeren isključivo na projekte društvenog standarda, a ne na gospodarstvo i nova radna mjesta. Ovaj proračun ne odgovara na pitanje kako u Opatiju dovesti više gostiju i zaposliti više Opatijaca. Oporbeni vijećnici su, između ostalog, prigovorili da je planiran samo rast prihoda od prodaje imovine, da sredstva za mjesne odbore – bez obzira na predizborna obećanja – ostaju jednaka, kao i da se u vrijeme krize povećavaju rashodi za reprezentaciju, dok se znatan dio primjedbi odnosio na kriterije financiranja udruga.
Imali ste priliku četiri godine provoditi svoju viziju koja se temelji na privatnom kapitalu i vidjeli smo što građani misle o tome. Mi smo izbore dobili na drukčijem modelu i sada ga provodimo, sažeo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić svoj zaključni odgovor na primjedbe oporbe.

Tržnica će biti rekonstruirana gradskim novcem i neće biti privatizirana. Nakon preuređenja, ona će biti ponos ovog grada. Za razliku od vašeg mandata, u kojem je na prvom mjestu bio kapital, mi prije svega zastupamo interese građana i Grad će biti zadovoljan ako tržnica bude poslovala s pozitivnom nulom. Istaknuo je to gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj sjednici opatijskoga Gradskog vijeća, u odgovoru na pitanje Romana Cveka (NL AM) hoće li se tržnica biti realizirana kao profitni ili neprofitni projekt.
Zašto se, unatoč protivljenju tadašnje oporbe – današnje vlasti uvođenju prireza, prirez i dalje vidi i u proračunu za razdoblje od 2010. do 2012. godine, pitao je vijećnik Igor Puž (AM) i potaknuo mini ”prireznu“ raspravu između gradonačelnika Dujmića i njegova prethodnika dr. Amira Muzura (NL NM).

gv_velika1
Aktualni gradonačelnik istaknuo je da je kao opozicionar uvođenje prireza smatrao nepotrebnim, ali da je uvidom u gradske financije shvatio da je prirez bio uveden radi preuzetih obveza i nemogućnosti drukčijeg ”zatvaranja“ proračuna, zbog čega ni sada ne može biti ukinut. Na to je Muzur postavio dodatno pitanje koje velike obveze je Grad preuzeo u prethodnom mandatu da bi sada morale biti podmirene prirezom, ustvrdivši da je u ”njegovo vrijeme“ prirez korišten namjenski (primjerice, za ambulantu u Poljanama, nogometno igralište, nove autobusne linije), uz ukupno zaduženje Grada od tri posto, te da aktualna vlast zaduženje namjerava utrostručiti, uz nenamjensko korištenje prireza za ”krpanje proračuna“. Gradonačelnik Dujmić na ovo je potpitanje, pak, najavio opširan pisani odgovor za iduću sjednicu.
Današnja vijećnička pitanja odnosila su se i na olakšavanje položaja osoba s invaliditetom (mr. Hrvoje Marušić – HNS), uređenju obalnog puta na području Punta Kolove (Ksenija Baždarić – HNS), može li se koncesijski ugovor o parkiranju smatrati štetnim te hoće li biti širenja zone naplate parkiranja (Đeni Hrvatin –SDP, odnosno Sandi Kršanac – AM i Nikica Pažin – NL NP), odvodnji bujičnih voda na gradilištu garaže na Slatini (Marko Ćorić – HDZ), nalazi li se Mirjana Rončević – koja je istodobno glavna urednica gradskog lista i urednica opatijske stranice Novog lista – u sukobu interesa (Goran Crnković – HDZ), hvata li Opatija posljednji vlak za nastavak projekta liburnijske kanalizacije (Fernando Kirigin – SDP), važenje parkirnih kartica unutar iste zone (Dušan Kotur – SDP), do kuda se došlo s projektom sportske dvorane (Sandi Kršanac), buduće sadržaje na prvom katu opatijske tržnice (Nikica Pažin), ”odlasku“ Windaysa iz Opatije (Amir Muzur), odnos Grada i LRH u pogledu rekonstrukcije Hotela Imperial i prijašnjeg kina (Goran Crnković), oštećenoj dekorativnoj rasvjeti te zatvorenim hotelima u centru grada (Neven Varljen – IDS). Dr. Viktor Peršić (SDP) najavio je, pak, da će predložiti ograničenje trajanja vijećničkih pitanja na sat ili dva, umjesto sadašnje poslovničke odredbe prema kojoj se pitanja mogu postavljati dok vijećnici i klubovi ne iskoriste svoju ”kvotu“.

Na početku današnje sjednice minutom šutnje odana je počast Aleksandru Abramovu, žrtvi nedavnoga brutalnog napada u Rijeci.

gs_velika
N.C.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net