Ska-punk fešta: Barbari, Shaiones i Posljednji bunker @ Ljetna pozornica

Arhiva Liburnija.net:  The Shaiones @ Park Angiolina

Arhiva Liburnija.net: The Shaiones @ Park Angiolina

Večeras, u subotu, 20. srpnja na maloj sceni Ljetne pozornice nastupit će grupe Barbari, Shaiones i Posljednji bunker. Ulaz je slobodan.

Opatija – Jeste li čuli za Barbaru? Ili možda za Barbare? Jeste li znali da postoji punk na čakavskom? A znate li da Šajo voli zaći u te vode? Ako ne znate dođite ove subote na Ljetnu i provjerite kako zvuče Barbari i Shaionesi, a za ska rasplesavanje bit će zadužen Posljednji bunker!

Grupu Barbari čine tri gitare, bas i bubanj – Barbara Munjas (vokal, gitara), Dino Kalčić (gitara), Ivan Benažić Benza (gitara), Alen Bernobić (bas), Teo Pokrajac (bubanj) te Tiziano Budicin (ton majstor). Sviraju energični, veseli, nabrijani repertoar, a nedavni intervju s njihovom frontmenicom možete pronaći na stranicama glazbenog portala muzika.hr.

Barbari & Posljednji bunker

Barbari & Posljednji bunker

Grupa The Shaiones označava povratak punku i starim suradnicima Dražena Turine Šajete. O Šajotu se ne treba puno pisati, jer krasi hrvatsku glazbenu scenu još od ranijih ’90-ih godina, ali bi bilo možda zgodno napomenuti da je još kao jako mlad imao punk band The Yars. Od tog projekta, kao što to obično i biva u punku, i nije baš previše zaradio pa se eto, odlučio napustiti taj projekt u zamjenu za nešto unosnije, jer ipak treba od nečeg živjeti, ne? Fast forward – 20 godina kasnije u siječnju 2012., njegovom susjedu Voskiju koji je znao za Šajotove punk korijene, pada na pamet osnovat bend u kojem bi se svirale obrade njegovih pjesama u punk štihu, i nakon odobrenja od strane Šajota, kreće u skupljanje članova. Na prvoj probi su se uskoro pojavili Voski, Marino i Šiljo , koji su nabrzinu sklepali nekoliko pjesama koje su im se činile pogodnima za punk verziju te nakon mjesec dana zvali i Šajota da dodje u inspekciju. Ovome se to učinilo kao dobar potencijal i to je bilo to!

Shaionesi su i službeno počeli postojati! Stvari su dalje tekle dosta brzo, Šiljo je odustao zbog osobnih razloga i zamjenio ga je Kunda, a u bend su uskoro pozvani i Pile i Kiki da poprave vokalno – gitaristički dojam! Tako je nastala i trenutna postava Shaionesa! Inače, osim Šajota i Kiki (koja je dugogodišnji back vokal u Šajeti), članovi Shaionesa su trenutni (ili bivši) članovi više bendova koji su ostavili pečat na riječkoj rock sceni: Marino (Pasi), Pile (Carmina Puttana) i Kunda (Krešo i kisele kiše).

Treći ”dionici” ove ska-punk večeri bit će grupa ”Posljednji bunker”, osnovana u ožujku 2011. godine u Buzetu. Iako je ime prilično militarističko, zapravo ideja pod kojom bend stvara svoju muziku je upravo ANTI vojna i politička, a više orijentirana na prosocijalni aspekt našeg plemena. Puno ime benda je trebalo biti Posljednji R’N’R Bunker, ali je nekako usvojena kraća inačica. Muzika koju sviraju, može se opisati kao ska-punk. Pokušavaju čim viče promovirati način razmišljanja orijentiran protiv autoriteta.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!