SKÅL Klub Kvarner otkriva „Kvarner’s best kept secets“ – Feel&taste u opatijskom zaleđu

U svom djelovanju, koje se temelji na krilatici „Doing business among friends“, Skål klub Kvarner organizira za svoje članove posjete i prezentacije novih turističkih kapaciteta i proizvoda „Kvarner’s best kept secets“ gdje članovi kluba posjećuju i upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu Kvarnera.

Veprinac – SKÅL International, međunarodna je organizacija turističkih managera koja broji oko 14.000 članova okupljenih u preko 340 klubova u više od 100 zemalja svijeta i najveća je takva organizacija u sektoru turizma.

Već 10 godina djeluje Skål klub Kvarner čiji su članovi profesionalci u turizmu Kvarnera (hotelijeri, turističke agencije, turističke zajednice, predstavnici akademskih zajednica i drugi). Klub je osnovan je zaslugama Katice Hauptfeld, vlasnice poznate turističke agencije Katarina line, koja je ubrzo oko sebe okupila neke od  najutjecajnijih turističkih djelatnika Kvarnera i koji su zajedničkim snagama, projektima i idejama vrlo brzo postali zapaženi u krugovima Skål Internationala na međunarodnoj razini. Nakon mandata Katarine Hauptfeld i dr.sc. Irene Peršić Živadinov, u 2020. g. predsjednicom kluba imenovana je Tamara Černeka, direktorica turističke agencije Arriva Travel.

Iznimno nas veseli što je Skål klubu Kvarner povjereno domaćinstvo Svjetskog Skål kongresa, koji će se održati od 13. do 18. listopada 2022. godine.

U svom djelovanju, koje se temelji na krilatici „Doing business among friends“, Skål klub Kvarner organizira za svoje članove posjete i prezentacije novih turističkih kapaciteta i proizvoda „Kvarner’s best kept secets“ gdje članovi kluba posjećuju i upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu Kvarnera.

Projekt „Feel & Taste“ inspiriran je kulturnom i prirodnom baštinom te eno i gastro ponudom opatijskog zaleđa. Autohtoni proizvodi opatijskog zaleđa sve su više uključeni u lokalnu turističku ponudu, zahvaljujući projektu „Feel & Taste“ u sklopu EU projekta Riviera-4-Seasons II koji je povezao Opatiju i Portorož u zajedničku turističku destinaciju. Tijekom razvoja projekta Turistička zajednica grada Opatije osmislila je itinerare koji povezuju prirodne ljepote, sportske aktivnosti i domaće proizvode prvenstveno malih obiteljskih gospodarstava. U skladu s nazivom projekta ti itinerari pružaju posjetiteljima mogućnost da na najbolji način osjete i okuse jedinstvene doživljaje što ih pruža Opatija.

Turističke djelatnike pozdravili su zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić te gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, a kojima se u ime Skål kluba Kvarner zahvalila na dolasku dr.sc. Irena Peršić Živadinov. Događanje je organizirano uz potporu TZ Opatija, Primorsko-goranske županije i Grada Opatije.

Naglasak suvremenog turističkog proizvoda danas je upravo u doživljaju, u predstavljanju onoga što neku destinaciju čini jedinstvenom. Zato je ova priča i osmišljena tako da pruži autentično, lokalno iskustvo, prožeto tradicijom, poviješću, baštinom i namirnicama ovog kraja. Turisti na taj način mogu osjetiti pravi život lokalne zajednice, te u kući domaćima kušati i kupiti domaće proizvode. Ukratko, željeli smo proširiti turistički proizvod i na zaleđe Opatije, kako bismo dodatno valorizirali njihovo ogromno bogatstvo i potencijal te turistima pružili mogućnost da s domaćinima sjednu u njegovu konobu, kušaju njihovo vino, med ili maslinovo ulje te dožive izvorno i autentično iskustvo, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.

Sudionici su svoj posjet Parku prirode Učka započeli nordijskom šetnjom u suradnji s KŠR Gorovo. Zatim su u pratnji ravnatelja g. Egona Vasilića posjetili novootvoreni Centar za posjetitelje Poklon koji je od stare gospodarske zgrade postao moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima.

Nakon Parka prirode Učka sudionici su se uputili do Veprinca koji ih je odveo u daleku povijest, odnosno srednji vijek gdje ih je dočekao vitez Gordan Grgurina upoznavši ih s poviješću grada koji vjekovima stoji iznad Opatijske rivijere, a Etno zbirku i prezentaciju izrade tradicionalnih betina prikazala je Zorica Sergo iz Kulturnog društva Leprinac.

Dan je zaključen u konobi OPG-a Rumac, poznatog po nagrađivanim vinima među kojima se ističe zlatom ovjenčana malvazija. Uz izvrsno vino, domaćinsku atmosferu i zvuk harmonike, posjetitelji su mogli provjeriti kako izgleda pletenje košare „po starinsku“, kako se pleše potresuljka, ali i opskrbiti se autohtonim domaćim suvenirima.

Ponovno smo otkrili ljepote svoga kraja s divnim mjestima za koje nismo niti znali da postoje tako blizu Opatije. Doista smo više nego zadovoljni kvalitetom domaćih proizvoda koje smo kušali,  ljubaznošću, entuzijazmom i znanjem domaćina koji su nas danas ugostili, ali  i zanimljivošću predloženih itinerara. Skål klub Kvarner će uz potporu TZ Kvarnera izraditi promo film sa svojeg „Feel&Taste“ posjeta i drago mi je što ćemo ovaj novi turistički proizvod ubrzo predstaviti na više od 100 inozemnih tržišta. – stoji u izjavi Tamare Černeka, predsjednice Skål kluba Kvarner.

error: Content is protected !!