Škalniški ima više stranaca nego domaćih – ‘Najturističkije’ matuljsko mjesto dočekalo 10000. općinskog gosta @ Matulji

Gost broj deset tisuća je Adrian Boehlig-Beka iz mjestaWinterlingen blizu njemačkog grada Stuttgarta, a deset dana u Matuljima provodi u društvu svoje obitelji – sestre Alicie, majke Ellen i oca Ismeta, koji su se, kažu, jednostavno „zaljubili“ u kuću obitelji Tancabel.

Matulji – Pet, šest minuta vožnje uskim makadamom vodi do Škalniškog, „najturističkijeg“ mjesta u Matuljima, gdje broj turista u ljetnim mjesecima često nadmašuje broj domaćeg življa. Domaćina je, naime, devetero, a obje obitelji koje žive u ovom „mjestu iz razglednice“ koje bi moglo poslužiti kao idealna reklama za ruralni turizam bave se turističkom djelatnošću na visokoj razini: dvije atraktivne preuređene starine s bazenima i dječjim igralištima raj su za malene i velike posjetitelje, stoga nije čudo da se mnogi gosti odlučuju čitav odmor proboraviti ne napuštajući maleni matuljski zaseok.

Kristijan i Sara Tancabel u turizam su se uključili tek ove godine, ali usprkos tome imaju kapacitete popunjene sve do kraja rujna, a imali su prilike ugostiti i ovogodišnjeg jubilarnog, 10000. matuljskog posjetitelja, kojemu je jučer na prigodnoj proslavi slavljeničku tortu uručila direktorica Turističke zajednice Marijana Kalčić. Gost broj deset tisuća je Adrian Boehlig-Beka iz mjestaWinterlingen blizu njemačkog grada Stuttgarta, a deset dana u Matuljima provodi u društvu svoje obitelji – sestre Alicie, majke Ellen i oca Ismeta, koji su se, kažu, jednostavno „zaljubili“ u kuću obitelji Tancabel.

– Jednostavno, nije bilo ničega sa čime bismo je usporedili, izabrali smo je jer je bila daleko najljepša od svega što smo vidjeli. Ugalvnom ljetujemo u kućama za odmor jer imamo psa, pa nam je hotel nezgodan, a ovdje je stvarno prekrasno. Uživamo u miru i tišini, obožavamo ovaj pogled i udišemo svježi zrak koji se nigdje drugdje ne može naći, kaže obitelj Boehlig-Beka kojoj je ovo drugi, ali ne i posljednji, odmor na području Istre i Kvarnera.
Vlasnici kuće, obitelj Tancabel, kažu kako su i sami iznenađeni količinom pozitivnih reakcija koje su dobili od svojih posjetitelja.

– Slike smo podignuli 30. lipnja, a odmah smo popunili sve termine od 4. srpnja pa do 25. rujna. Još smo i razmišljali hoćemo li uopće krenuti ove godine ili smo zakasnili s prijavom, očekivali smo možda dva ili tri tjedna goste, ali ovo nas je oduševilo. Bilo je to zanimljivo ljeto, družili smo se s našim gostima od kojih neki čitav boravak nisu napuštali ovo mjesto, upoznali smo različite kulture i razmijenili puno lijepih iskustava, kazali su domaćini koji i sami žive u Škalniškom.

Pritom gostima činjenica da su do svoje odmorišne destinacije stigli preko nekoliko kilometara makadama uopće nije smetala.

– Podrobno smo opisali put, da je riječ o makadamu, no dio ljudi koji je došao s većim automobilima ipak se iznenadio prvi put kad su dolazili. No, nitko se nije žalio, štoviše, smatrali su to vrlo romantičnim aspektom ovog mjesta, dodatnom prednošću – bili su na korak od Opatije ili Rijeke, a opet izolirani u miru i tišini, daleko od svake smetnje, okruženi livadama, zelenilom i životinjama, zaključili su Tancabeli.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!