Sklopljena koalicija sedam stranaka: SDP, PGS, IDS, HNS, ARS, HSU i HSS zajedno na izbore @ Kastav

Uz gradonačelnika, SDP će dati i kandidate za mjesta zamjenika – Dalibora Ćikovića i Deana Jurčića, a aktualni gradonačelnik Ivica Lukanović, uz uvjet osvajanja većine u Vijeću, trebao bi preuzeti funkciju predsjednika Gradskog vijeća.

Kastav – Sedam stranaka centra i ljevice, predvođenih SDP-om, potpisalo je danas koalicijski ugovor za zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima u Kastvu i podršku kandidatu za gradonačelnika Mateju Mostarcu. Zajedničku listu za Gradskgo vijeće tako će formirati članovi SDP-a, PGS-a, IDS-a, HNS-a, ARS-a, HSU-a i HSS-a, čiji su predsjednici stavili i konačni paraf na dogovorenu političku suradnju, kako je istaknuto pred medijima – vodeći se starim kastavskim načelom ”Složimo se!”, uspjeli su se usuglasiti oko vizije Kastva koja uključuje stabilan i održiv razvoj, a utemeljena je na nastavku dobre kastavske priče.

Uz gradonačelnika, SDP će dati i kandidate za mjesta zamjenika – Dalibora Ćikovića i Deana Jurčića, a aktualni gradonačelnik Ivica Lukanović, uz uvjet osvajanja većine u Vijeću, trebao bi preuzeti funkciju predsjednika Gradskog vijeća.

– Zahvalan sam svim koalicijskim partnerima na postignutom dogovoru, koji je ključan preduvjet za nastavak kvalitetnog rada u Kastvu,što su prilikom pregovaranja na stranu stavljene i poneke osobne ambicije, a rezultat toga je lista koja odražava dobar spoj mladosti i iskustva, kazao je Lukanović.
David Marot je u ime PGS-a pojasnio kako je cilj te stranke bio direktno sudjelovati u provedbi programa i kvalitetnih projekata koji će od Kastva stvoriti ugodno mjesto za život. Predstavnica IDS-a, Mirella Mladin, naglasila je važnost regionalizma i decentralizacije, kao i kvalitetnog lokalnog samoupravljanja, što će ova koalicija i raditi.

– Prije četiri godine okupili smo se ispred medija u sličnom sastavu i predstavili svoj izborni program, a sada možemo zaključiti kako smo tijekom prošlog mandata ostvarili i više nego što je obećano građanima, kazao je Šehrizad Begić uime HNS-a, dok je Bojan Frlan ispred ARS-a istaknuo kako njegova stranka podržava program i kako je siguran da ova koalicija osigurava nastavak dobre priče.

Jurica Badanjak je u ime HSU-a objasnio kako su prepoznali kvalitetnu koaliciju i kako žele aktivno doprinositi provođenju dobrih politika za sve građane i građanke Kastva. Konačno, Branko Grašo je kao predstavnik HSS-a izrazio zadovoljstvo što su se vratili koaliciji s kojom su surađivali i ranije, što su temeljili na dobrim rezultatima koja je aktualna vlast postigla u prošlim mandatima.

Govoreći o kandidatu za gradonačelnika, Mateju Mostarcu, Ivica Lukanović kazao je kako se radi o ”vrlo radišnom, organiziranom i poštenom mladom čovjeku i kojeg iskreno vjerujem”, ali i da je Mostarac bio njegov osoban izbor za nasljednika na gradonačelničkoj poziciji, za koju se počeo pripremati još prije dvije godine.

– Kao gradonačelnik u proteklih osam godina održao sam više od 2.500 sastanaka s građanima. Imao sam vrlo dobar pregled svega što se događa, što Kastavci očekuju, a znao sam da se moramo pripremiti za ono što dolazi nakon ovog mandata. Kad sam preuzeo grad, imali smo vrlo ambiciozan plan koji smo uvelike uspjeli ostvariti. Sada je pred gradom intenzivan period realizacije brojnih pripremljenih projekata i zato nam treba osoba visoke radne energije i motivacije, objasnio je Lukanović.

Mostarac je predstavio planove rada za naredne četiri godine, koji uključuju nastavak radova na novom groblju, dogradnju kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava sredstvima EU, uspostavljanje zone za gospodarenje otpadom i manje komunalne akcije. Uz vrlo jak dosadašnji paket zdravstvenih i socijalnih usluga, Kastavci mogu očekivati i novi dom zdravlja i dnevni boravak za umirovljenike. Posebno je naglasio važnost zadržavanja postojećeg standarda predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja, a nova uprava radit će i na projektima nove škole u Rešetarima i novih igrališta za djecu.
Vezano za kulturu, podsjetio je da veliki doprinos razvoju kastavske kulture i turizma daju brojni pojedinci i udruge, stoga će se u sljedećem mandatu davati dodatne potpore za kulturu i umjetnost.

– Sport je u Kastvu jedna od najpopularnijih aktivnosti, stoga se planira i razvoj dodatnih sadržaja u vidu dogradnje boćarskog doma i razvoja sportske zone. Jedan od najvećih izazova u idućem mandatu bit će razvoj projekta doma kulture i uređenja stare jezgre, za što će biti potrebno i urediti prometni sustav i javna parkirališta u centru Kastva, kazao je Mostarac.

Iz SDP-a su poručili kako će građani i građanke više o programu i predstavljenim kandidatima koalicijske liste moći saznati u narednim danima i tjednima, kada će se intenzivirati aktivnosti u sklopu izborne kampanje. Jedna od prvih aktivnosti je velika proslava praznika rada, 1. maja, koja će se održati tijekom ponedjeljka na trgu Belveder u Kastvu, s početkom od 10 sati. Očekuje se lijepo vrijeme, organizatori su svakom posjetitelju osigurali porciju fažola i piće, a pripremljena je i prigodna glazba te dječji kutak.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!