Škola u Velom Brgudu privremeno zatvorena, mještani ogorčeni: ‘Kad se jednom zatvori, više nikad se neće otvoriti’

Usprkos njihovim željama, Brgujci su dobili dopis iz škole u kojem je navedeno kako se škola u Brgudu privremeno zatvara. Iako priznaju da ove godine ima manje učenika, mještani smatraju kako će se njihov broj u narednim godinama znatno povećati – zbog trenutnog broja vrtićke djece koja bi uskoro trebala prijeći u školske klupe.

Brgud – Područna škola u Velom Brgudu privremeno se zatvara, a Mjesni odbor reagirao je na ovu situaciju, istaknuvši da se preseljenju djece u Brešca protive ponajviše zbog njihove sigurnosti. Već nekoliko godina Brgujci se trude zadržati vrata škole otvorenima – prije dvije godine uspjelo im je to nakon što su brojni mještani stavili svoj potpis na peticiju, a ove godine, čini se, njihova je želja bila nedovoljna da škola nastavi s radom.

Kako je kazao predsjednik Mjesnog odbora Veli Brgud Sandro Pecman, u lipnju tekuće godine održala su se dva sastanka oko zatvaranja škole, kojima su prisustvovali predstavnici Općine Matulji, ravnateljica OŠ Drago Gervais Dijana Pažin, ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić, vijećnici Mjesnog odbora Veli Brgud te mještani Velog Brguda.

– Nakon žustre rasprave o prednostima i nedostatcima područnog odjela, mještani su javnim glasovanjem iskazali kako žele da škola u Velom Brgudu nastavi sa svojim radom. Brgujci kao glavni problem navode sigurnost djece koja sada moraju putovati u Brešca. Naime ukidanjem škole u Brgudu djeca koja nemaju drugih mogućnosti dolaska do škole, prisiljena su u školu putovati javnim autobusom, a prometna sigurnost djece na raskrižju županijske ceste u Brešcima nije nimalo sigurna. Prilikom iskrcavanja iz autobusa, djeca su prisiljena nepropisno pretrčavati cestu, što predstavlja opasnost za svu osnovnoškolsku djecu koja dolaze iz Velog Brguda, a posebno za one najmlađe, prenio je Pecman dojmove sa sastanka.

Usprkos njihovim željama, Brgujci su dobili dopis iz škole u kojem je navedeno kako se škola u Brgudu privremeno zatvara.

– Kad se jednom zatvori, najvjerojatnije se više nikad neće otvoriti. Istina je da je ove školske godine školu u Brgudu upisao manji broj učenika, ali prema trenutnom broju djece vrtićke dobi u Velom Brgudu postoji velika vjerojatnost da bi u narednim godinama taj broj mogao znatno porasti. Broj stanovnika, pa tako i broj djece u Velom Brgudu konstantno raste. Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći da zaštitimo interes mještana koje zastupamo, a sad neka odgovornost za ukidanje odgojno-obrazovnog procesa, koji je u Velom Brgudu započeo s radom 1850. godine, padne na teret onih koji su sve ovo inicirali, izjavio je Pecman.

 

error: Content is protected !!