Škole u PGŽ sutra u štrajku, za ponedjeljak najavljen štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Štrajk u školama, podsjetimo, traje već tjedan dana. Prošloga četvrtka u štrajku su bile škole u cijeloj zemlji, a nakon toga štrajkalo se po tzv. cirkularnom modelu – po županijama.

Rijeka – Djelatnici škola u Primorsko-goranskoj županiji, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko senjskoj sutra će biti u štrajku, objavili su prosvjetni sindikati.

‘U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ukoliko sutra ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja naših zahtjeva’, najavili su sindikati u četvrtak.

Štrajk u školama, podsjetimo, traje već tjedan dana. Prošloga četvrtka u štrajku su bile škole u cijeloj zemlji, a nakon toga štrajkalo se po tzv. cirkularnom modelu – po županijama.

– Ovakva reakcija sindikata bila je nužna nakon što je premijer jutros za saborskom govornicom najavio povećaje plaće javnim i državnim službama za 6,12 posto u tri maha kroz rast osnovice, istaknuli su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Bilo je potrebno podsjetiti premijera da se o osnovici plaća pregovara te da su pregovori dogovoreni za kraj listopada i početak studenoga.

– Kontekst povećanja osnovice prebacuje na zaposlene u odgoju i obrazovanju i da to rješava zahtjeve sindikata u štrajku. Je li to premijer pretpostavlja da predsjednica Sindikata učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama mogu prihvatiti ili odbiti povećanje osnovice pa da zbog toga sada prekine štrajk? Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg je danas već peti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Upravo su sindikati za obrazovanje postavili jasne zahtjeve, jer su oni u sustavu javnih službi narušeni i zaostaju za sličnim poslovima za 6,11 posto. Povećanjem osnovice za sve jednako to zaostajanje niti najmanje ne smanjuje, zadržava ga u relativnom obliku, ali u apsolutnom se povećava razlika tih plaća. Ovakav prijedlog ne rješava problem zaposlenih u sustavu obrazovanja, rekao je Mihalinec.

error: Content is protected !!