Skup povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata promatra ulogu Kastavštine u Velikom ratu @ Kastav

Cilj ovog događanja je zainteresiranoj javnosti prikazati život u Kastavštini u tom ratnom razdoblju, dramatiku vojničkog života, popise poginulih Kastavaca na bojištima,  nasljeđe Velikog rata…

Kastav – Skup, odnosno okrugli stol na temu „Kastavština u Velikom ratu – Stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata“, koji zajednički organiziraju HAZU, Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnom jedinicom u Puli i Grad Kastav, održat će se u srijedu, 21. studenog u Gradskoj vijećnici u Kastvu, s početkom u 17 sati.

– Ove godine obilježava se stotinu godina od završetka 1. svjetskog rata u kojem su sudjelovali i ginuli i mnogi vojnici s područja Kastavštine. Cilj ovog događanja je zainteresiranoj javnosti prikazati život u Kastavštini u tom ratnom razdoblju, dramatiku vojničkog života, popise poginulih Kastavaca na bojištima,  nasljeđe Velikog rata… O razdoblju 1. svjetskog rata vrlo se malo govorilo i pisalo na području Kastavštine i šire, pa će ovaj skup dati značajan doprinos istarživanju tog razdoblja, a u čast svim poginulim s ovog područja, kazali su organizatori.

Na skupu će govoriti brojni stručnjaci, koji će se dotaknuti upravne, društvene i kulturne povijesti Kastva u vremenu Prvog svjetskog rata, sjećanjima i obiteljskim zapisima, kao i dosadašnjim istraživanjima na ovu temu.

 

error: Content is protected !!