Skupština Turističke zajednice: Tekuća godina s porastom noćenja od 5 posto najbolja u povijesti @ Opatija

U idućoj godini planira se ostvarenje 1,27 milijuna noćenja što je 1 posto više u odnosu na 2017. godinu koja će prema očekivanjima završiti s povećanjem od 5 posto u odnosu na prethodnu.

Opatija – Proračun Turističke zajednice Opatija u 2018. godini iznosit će 8,84 milijuna kuna, što je 2,4 posto više od tekuće godine, usvojeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine opatijske TZ održanoj u hotelu Ambasador. U idućoj godini planira se ostvarenje 1,27 milijuna noćenja što je 1 posto više u odnosu na 2017. godinu koja će prema očekivanjima završiti s povećanjem od 5 posto u odnosu na prethodnu. Turistička zajednica 2017. godinu trebala bi završiti s oko 8,63 milijuna kuna prihoda, dok je najveći dio rashoda otišao na manifestacije.

Na sjednici je istaknuto kako će 2018. godinu će posebno označiti i nastavak projekta „Riviera4seasons2“ u sklopu programa Interreg V A Slovenija – Hrvatska čiji je vodeći partner Općina Piran uz partnere Grad Opatiju, TZ grada Opatije, TZ općine Portorož, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Fakultet Turistica iz Portoroža. Na našem području fokus je stavljen na turističku revitalizaciju Voloskog i Dobreća, a cilj projekta je stvoriti prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unaprjeđenje postojećih odnosno tradicionalnih, kako bi upravo ona postala značajnim motivom dolazaka gostiju u destinaciju. Kreiranjem atraktivnog gastronomskog i kulturnog događanja u Voloskom te značajnim unaprjeđenjem Marunade na Dobreću stvorit će se vrijedni turistički proizvodi uz snažnu prekograničnu promociju.

U 2018. godini Opatija će i dalje njegovati svoja tradicionalna tržišta s kojih ostvaruje najveći udjel turističkog prometa (Austrija, Njemačka, Slovenija), a posebnu pozornost posvetit će promociji ponude na domaćem tržištu. S ciljem realizacije „weekend destinacije“ potencijalna tržišta su Slovenija, Mađarska i Italija, dok kao izazovi ostaju, Velika Britanija, Francuska, zemlje Beneluxa, ostale europske i izvaneuropske zemlje te daleke zemlje (Kina). Aktivnosti promocije destinacije usmjereni su na jačanje predsezone i posezone, a ta razdoblja iz godine u godinu privlače sve veći broj gostiju, opravdavajući opredijeljenost Opatije na poslovanje tijekom cijele godine. Osim image oglašavanja, teme kampanja su ključni turistički proizvodi Opatije, odnosno, manifestacije TZG Opatija kojim se ključni proizvodi promoviraju, te istodobno, stvaraju motivi za dolazak u destinaciju.

Članovi Skupštine TZG Opatija usvojili su i izmjene i dopune Statuta. Naime, prema dosadašnjem tekstu Statuta predstavnici u Skupštini birali su se ovisno o pojedinoj grupaciji kojoj pripadaju. Novim prijedlogom pravo na jednog predstavnika u Skupštini Zajednice ima svaki član Zajednice koji u ukupnom prihodu Zajednice sudjeluje s udjelom od 3,5 posto, dok s više od 3,5 posto udjela, član Zajednice ima broj predstavnika proporcionalan njihovom udjelu u ukupnom prihodu Zajednice, odnosno, na svakih daljnjih 3,5 posto udjela ima pravo po jednog predstavnika u Skupštini.

Na sjednici Skupštine Turističke zajednice Opatija predstavljeni su i rezultati ove turističke godine. U razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada godine u Opatiji je boravilo 367.651 gostiju, koji su ostvarili 1.171.735 noćenja, što je 3 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2016. i najbolji rezultat turističkog prometa Opatije od osamostaljenja Republike Hrvatske. Gost je u Opatiji prosječno boravio 3,2 dana.
Od mnogobrojnih aktivnosti Turističkog ureda TZG Opatija, posebno su izdvojene promidžbene aktivnosti na inozemnim i domaćem tržištu te organizacija 11 manifestacija koje su privukle velik broj posjetitelja i gostiju te polučile velik medijski učinak, a to su: Novogodišnja zdravica gradonačelnika, Dječji karnevalski korzo, Balinjerada, Ožujak oaza wellnessa s Outdoor danom Parka prirode Učka i Danom otvorenih vrata zdravlja i wellnessa, Uskršnji doručak i velika potraga za pisanicama u Parku sv. Jakov na Uskršnji ponedjeljak, Festival kave, Gourmet priča Opatijske rivijere, RetrOpatija, Carski grad, 12. Festival čokolade, te Advent u Opatiji, koji je upravo u tijeku. TZG Opatija je u 2017. g. bila i dobitnik mnogobrojnih nagrada: Brand leader award za najbolju destinaciju JI Europe u području kongresnog turizma, Simply the Best za manifestaciju Retropatija, Međunarodni Zlatni cvijet te Golden Interstas.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!