ERSTE AD

Sljedeći tjedan počinje 10. Liburnia Film Festival @ Ičići

Hrvatski dokumentarni film doživljava svoju renesansu – priznanja dobiva na festivalima u Cannesu, Karlovym Varyima, u Prizrenu, Podgorici, Sarajevu. Sve te izvrsne filmove nastale u proteklih godinu dana Liburnia Film Festival dovodi na jedno mjesto – u lučicu u Ičićima. Prije ravno deset godina tamo je održano prvo izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma sa stotinjak gledatelja u publici, da bi se danas za LFF tražila stolica više.

Ičići – Iduću srijedu u lučici u Ičićima kraj Opatije počinje jubilarni deseti Liburnia Film Festival, jedini festival hrvatskog dokumentarnog filma. Od srijede do subote u opuštenoj atmosferi ičićanske lučice imat ćemo priliku pogledati 18 hrvatskih dokumentaraca nastalih u ovoj i prošloj godini od kojih je 12 u konkurenciji za nagrade.

Hrvatski dokumentarni film doživljava svoju renesansu – priznanja dobiva na festivalima u Cannesu, Karlovym Varyima, u Prizrenu, Podgorici, Sarajevu. Sve te izvrsne filmove nastale u proteklih godinu dana Liburnia Film Festival dovodi na jedno mjesto – u lučicu u Ičićima. Prije ravno deset godina tamo je održano prvo izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma sa stotinjak gledatelja u publici, da bi se danas za LFF tražila stolica više.

Festival otvara film POSLJEDNJA AMBULANTNA KOLA SOFIJE redatelja Iliana Meteva. Dokumentarac nastao u njemačko-hrvatsko-bugarskoj koprodukciji nedavno je na DokuFestu u Prizrenu proglašen najboljim filmom Balkana, međunarodnu je premijeru imao u sklopu Tjedna kritike 65. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio France 4 Visionary Award, a u međuvremenu je osvojio i Grand Prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. međunarodnome filmskom festivalu u Karlovym Varyma, te je pravi ogledni primjerak uspješnog ishoda ukoliko se domaća producentska kuća (u ovom slučaju Nukleus Film) udruži s inozemnim partnerima. Publika će prvog dana gledati i film GOSPOĐA VLADLENA mlade redateljice Nede Radić te OBLAK Miroslava Sikavice, emotivnu priču o Luki Ritzu koju niste mogli čitati u medijima, zapaženu već na premijeri na posljednjem Zagreb Film Festivalu.

Program u četvrtak otvara eksperimentalni dokumentarac L.E.F. Gorana Trbuljaka koji pita što je ostalo od slogana Francuske revolucije o jednakosti, slobodi i bratstvu, slijedi film NASLJEĐA Tonćija Gaćine koja se bave problemom oboljelih od azbestoze te KRALJ Dejana Aćimovića kroz koji upoznajemo nevjerojatnu životnu snagu paraolimpijca Darka Kralja. U drugom dijelu programa iste večeri bit će prikazan film KRASOTICA VEČERI Davora Borića koji opisujući pokladne običaje u dvama slavonskim selima otkriva da su ”krasotice“ zapravo „krasotani“, te zapaženu (intimnu) obiteljsku priču redateljice Dane Budisavljević NIJE TI ŽIVOT PJESMA HAVAJA koji je nedavno na prizrenskom DokuFestu dobila nagradu ”Best Balkan Newcomer“.

Sofia's Last Ambulance

Program posljednjeg natjecateljskog dana festivala otvara ”pomaknuti“ mockumentary MARIJINE Željke Sukove koji je u posljednjih godinu dana obišao gotovo sve važne svjetske festivale. Slijedi VELIKI DAN Đure Gavrana koji kroz pet hrvatskih svadbi oslikava i hrvatski mentalitet, što mu je pored ostalog donijelo i Grand Prix na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma. Pretposljednji film prikazivan u konkurenciji bit će 25. SAT Tomislava Mršića koji govori o onom jednom satu „više“ u prijelazu s ljetnog na zimsko računanje vremena, dok za kraj prikazujemo „riječki“ film BOSANOGA (SASVIM SLUČAJNA SMRT) Morane Komljenović o riječkom hipiju Nenadu Vižinu koji je 1981., bježeći od tadašnje milicije, preminuo padom s prozora riječkog hotela Continental.

Oblak

U subotu će u popratnom filmskom -programu LFF-a izvan konkurencije biti prikazani i regionalni filmovi nastali na području Primorsko-goranske i Istarske županije – DRUG FERLIN Elvisa Lenića, film o životu, radu i djelu istaknutog vodnjanskog antifašista Antona Ferlina, zatim JALOVA ZEMLJA Željka Sarića koji donosi priču o prosvjedima zbog tvornice kamene vune Rockwool u industrijskoj zoni u Pićanu, te izbor dvaju kratkih filmova iz omnibusa CROSSOVERS riječkih autora Romana Perića i Ane Šegrt, nastalih u sklopu projekta hrvatsko-srpske filmske suradnje. Također će biti prikazana i tri filma nastala u produkciji organizatorske udruge Restart, NOĆNA redateljice Lucije Bušić, I’M NOBODY Barbare Matejčić i Nine Urumov, te nagrađivani film o studentskim prosvjedima na zagrebačkom Filozofskom, BLOKADA Igora Bezinovića.

U subotu 1. rujna, nakon prvog programskog bloka, proglasit ćemo pobjednike Liburnia Film Festivala. O njima će odlučivati publika, te žiri. U njemu ove godine sjedi Petra Seliškar, ljubljanska redateljica, producentica i festivalska selektorica koja iza sebe ima niz uspješnih filmova, zatim sarajevski redatelj Srđan Šarenac čiji je dokumentarac ”Selo bez žena“ publika najbolje ocijenila na lanjskom LFF-u a dosad je prikazan na 50-ak festivala, te Riječanka Maša Drndić koja je kao snimateljica, montažerka i scenaristkinja potpisala više od deset kratkih i srednjometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Liburnia Film Festival popularan je i zbog svog glazbenog programa koji ni ove godine neće iznevjeriti. Tako na zatvaranju festivala u subotu 1. rujna (iza ponoći) nastupa hrvatski bend s najuspješnijom inozemnom karijerom, sisački surf rockeri The Bambi Molesters, večer prije plesni će podij zagrijati Gdin Smeđi Šećer, riječki funk DJ i ekspert za yugo-funk i yugo-soul, dok u četvrtak 30. kolovoza glazbu pušta srpski Dj/Vj dvojac Bebop and Rocksteady.
Osim što je Liburnia Film Festival presjek hrvatske produkcije dokumentarnog filma, on je za mlade autore i „odskočna daska u inozemstvo“. Naime LFF-ovi su ovogodišnji gosti predstavnici prijateljskih festivala i distribucijskih kuća iz regije. Među gostima su: producent makedonskog MakeDoxa Brand Ferro, direktorica podgoričkog Underhillfesta Anđelka Nenezić, direktor srpskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović, Vasja Bibič i Cvetka Flakus iz slovenske distribucijske kuće Demiurg… Stoga se nadamo da će LFF pripomoći i tome da hrvatski dokumentarci dodatno proputuju po regionalnim festivalima.

Organizatori su 10. LFF-a riječka udruga Delta i zagrebačka udruga Restart, dok su partneri Filmaktiv i Festival Opatija, a selektor festivala je Oliver Sertć.

Projekcije svakog dana počinju u 20:30, drugi programski blok zakazan je za 22:45 sati, dok je ulaz na sve projekcije slobodan!

Kralj

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!