Slovenija odgovorila Uniji Kvarnera: Prihvatljivo nam je Hrvatsku epidemiološki ‘mapirati’ po regijama

Naša županija trenutačno ima 2,3 oboljele osobe na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana i svega 6 aktivnih slučajeva. To nas svrstava u „zelenu zonu“, budući da je europski „prag“ za najpovoljnije epidemiološko područje 16 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a slovenski 10 oboljelih.

Rijeka – Vlada Republike Slovenije službeno je odgovorila Uniji Kvarnera na dopis kojim se tražilo da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj promatra po regijama, a ne na razini čitave zemlje. Naime, Istra i Kvarner, gdje boravi najviše turista, regije su koje imaju i najbolje epidemiološke rezultate, što se osobito odnosi na Primorsko-goransku županiju.

Naime, naša županija trenutačno ima 2,3 oboljele osobe na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana i svega 6 aktivnih slučajeva. To nas svrstava u „zelenu zonu“, budući da je europski „prag“ za najpovoljnije epidemiološko područje 16 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a slovenski 10 oboljelih.

U odgovoru slovenske Vlade, koji potpisuje državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Franc Kangler, ističe se kako su skloni prihvatiti prijedlog ukoliko ga odobri njihov zavod za zavno zdravstvo. Naime, navode kako preporuke o načinu sprečavanja širenja zaraze koronavirusom donosi Nacionalni institut za javno zdravlje. Vlada je izvijestila NIJZ o prijedlogu Unije Kvarnera, a u slučaju da ta institucija o njemu se izrazi pozitivno, Vlada će promijeniti način procjene epidemiološke situacije u našoj zemlji.

S hrvatske strane, Capak je uime nacionalnog Stožera poručio kako će podržati inicijativu te podatke slovenskoj strani dostavljeti po regijama.

error: Content is protected !!