Slovenija uvrstila Primorsko-goransku županiju na narančastu listu

Ova odluka slovenske vlade u skladu je i s traženjima Stožera civilne zaštite PGŽ-a.

Rijeka – Primorsko-goranska županija nije više na crvenoj epidemiološkoj listi Slovenaca. Naime, slovenska vlada ažurirala je svoje liste kojima se države dijele prema epidemiološkoj situaciji na zelene, žute i crvene. Odluka je donesena, objašnjavaju Slovenci, kako bi svoje epidemiološke standarde uskladili s onima koje priprema Europska unija, a primjenjuje se od ponedjeljka, 28. rujna.

Točnije, prema toj odluci slovenske Vlade, hrvatske županije uz granicu s tom zemljom idu na narančastu listu, što dakle važi i za Primorsko-goransku županiju. Promjena znači da se iz tih područja u Sloveniju može ući bez negativnog testa i bez karantene s obzirom na to da smo država članica EU.

Ova odluka slovenske vlade u skladu je i s traženjima Stožera civilne zaštite PGŽ-a. Naime, načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić apelirao je zadnje vrijeme na Sloveniju, Italiju i Austriju da se Primorsko-goranska županija drukčije tretira od ostatka Hrvatske s obzirom na dobru i stabilnu epidemiološku situaciju na Kvarneru i u Gorskom kotaru.

Na crvenoj listi Slovenaca ostaju sljedeće županije: Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Zadarska.

error: Content is protected !!