Složite sami svoju poreznu politiku @ Opatija

sto-kuna…otvorene su javne konzultacije o novoj odluci o gradskim porezima…
…prijedloge i mišljenja možete slati do 30. rujna…

Opatija – Na internetskim stranicama Grada Opatije nedavno je objavljen prijedlog nove odluke o gradskim porezima, na čiju će konačnu verziju svojim primjedbama moći utjecati i građani.
Naime, trenutačno – do 30. rujna – traje internetsko savjetovanje, a tijekom tog vremena sva zainteresirana javnost gradskom pročelniku za financije Danijelu Jermanu može na adresu elektronske pošte danijel.jerman@opatija.hr uputiti svoj komentar i prijedlog za poboljšanje nove odluke o porezima.
Načelno, gradska vlast kontrolira četiri poreza – porez na potrošnju, porez na kuće za odmor, porez na tvrtku ili naziv te porez na korištenje javnih površina, a veće izmjene dogodile su se kod posljednja dva nameta. ‘’Pored dosadašnjeg oslobođenja od plaćanja poreza za poduzetnike koji posluju na području Vele i Male Učke ovaj prijedlog predlaže i oslobođenje za sve poduzetnike koji počinju obavljati djelatnost za prvu godinu obavljanja djelatnosti pod uvjetom da u roku od 30 dana od dana registracije i početka obavljanja djelatnosti podnesu Gradu zahtjev za oslobađanje od plaćanja poreza”, stoji u obrazloženju prijedloga odluke o porezima.
Najveće promjene predlažu se kod poreza na korištenje javnih površina, koji će donijeti nešto olakšanja ugostiteljima. Naime, Grad želi potaknuti rad terasa tijeom čitave godine, pa će se uvesti dvije tarife naplate korištenja javnih prostora kao terasa – ljetna će iznositi 4 kune po kvadratu, a zimska dvostruko manje.

Liburnija.net: Mala Učka

Liburnija.net: Mala Učka


Kod korištenja javnih površina za postavu štandova predlaže se različita visina poreza za kraće korištenje do 7 dana u visini od 100 kuna dnevno za štand do četiri ‘’kvadrata’’, a kod dužih razdoblja slikari će plaćati 8 kuna po kvadratnom metru, a svi ostali 20 kuna.
U pojedinim slučajevima korisnici javnih prostora bit će oslobođeni nameta – predloženo je oslobođenje za obrazovne i druge ustanove, sportske klubove, kada javnu površinu koriste za potrebe djelatnosti za koje su osnovane kao i političke stranke i nezavisne liste i pojedinačni kandidati na izborima za vrijeme trajanja izborne promodžbe te korištenje javne površine u humanitarne svrhe kao i radi organizacije manifestacija i drugih događanja od interesa za Grad Opatiju. Sam prijedlog odluke ne donosi veće poreze – osim minimalnih povećanja kod poreza na korištenje javnih površina, već je usmjeren na prilagođavanje gradske prakse aktualnim zakonskim rješenjima i sudskoj praksi.
Novu poreznu politiku komentirao je i zamjenik opatijskog gradonačelnika Ernie Gigante Dešković putem svog Facebook profila.
– Porezi su mrska stvar i zato, kao malo koji drugi grad u HR provodimo 101% transparentnosti i sudjelovanje građana. U HR još nije dovoljno razvijen takav suvremeni demokratski sustav direktnog sudjelovanja, ali OP je i tu korak ispred ostalih stoga pozivamo sve zainteresirane da dostave svoje prijedloge na Prijedlog Odluke o porezima Grada. Način dostave i ostali detaljni na webu Grada! Mislim kako je to jako važno, napose u vrijeme ove krize i besparice. A mislim kako se tako i stvara shvaćanje (kako među građanima, tako i među političarima) kako su gradovi/općine u biti servis građana. Hrvatsko društvo još nema razvijeno takvo shvaćanje, jer nažalost nemamo dugotrajnu demokratsku tradiciju. No zato se i rade ovakve stvari kako bi se s vremenom i to postignulo, prokomentirao je Dešković.
Iako se novi prijedlog gradske odluke o porezima ne odnosi i na prirez, svakako će biti zanimljivo vidjeti što će se dogoditi i s tim davanjem. S jedne strane, aktualna vladajuća garniture u kampanji za prethodne izbore često je najavljivala ukidanje prireza – što je gradonačelnik Ivo Dujmić kasnije ocijenio kao neizvedivim – no, s druge strane, prazna gradska kasa vapi za svježim prihodima pa svakako nije nemoguće čak i povećanje prireza u skoroj budućnosti.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!