Slučaj Credo banka: općinama i tvrtkama od izgubljenih milijuna vratit će se tek ‘mrvice’ @ Matulji, Lovran

Arhiva

Arhiva

Za ”utjehu” Matuljcima i Lovrancima, propašću Credo banke nastradala su, između ostalih, i sredstva Ekonomskog fakulteta u Splitu kojemu je tada na čelu bio aktualni potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Matulji/Split – Isplata sredstava koja su liburnijskim građanima, ali i jedinicama lokalne samouprave poput Matulja i Lovrana, ”zaglavila” u propaloj Credo banci, sve je više neizvjesna. Prema nacrtu stečajnog plana koji je nedavno podržao i odbor vjerovnika, najveći dio sredstava pripast će Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je ”iz svog džepa” pokrila štedišama pologe do 50 tisuća eura nakon propasti banke. Tako bi DAB-u bilo podmireno 200 od priznatih 360 milijuna potraživanja, a pripala bi mu i neprodana imovina Credo banke u stečaju koja uključuje dvadesetak nekretnina koje nisu pronašle zainteresirane kupce na javnoj dražbi i čija se vrijednost kreće od nekoliko stotina tisuća do nekoliko desetaka milijuna kuna.

Budući da su prvi i drugi isplatni red, koji čine zaposlenici i HNB podmireni, nakon podmirenja DAB-a, koji je u trećem isplatnom redu, prešlo bi se na četvrti isplatni red u kojem se nalaze građani sa štednjom većom od 50 tisuća eura. No, prije toga, suglasnost na plan mora dati i DAB, kako je i navedeno u nedavnom očitovanju odvjetnika Aleksandra Živadinova i Alena Boškovića koji u ovom postupku zastupaju Općinu Matulji, koja se zajedno s tvrtkama i drugim pravnim osobama nalazi u posljednjem, petom isplatnom redu. Stoga je, kako je na nedavnoj sjednici Vijeća primijetio i vijećnik HDZ-a Robert Matulja, upitno koliko će sredstava preostati da se namiri barem dio izgubljenog novca, koji je u slučaju Općine iznosio visokih 32 milijuna kuna.

Naime, građani potražuju još 160 milijuna kuna, a tvrtke oko 600 milijuna, pa će od izgubljenih sredstava ostati samo ”mrvice”.

– Kada od stečajne sutkinje bude određena konkretna procedura, onda ćemo staviti tu točku na Vijeće i o njoj raspravljati, objasnio je Ćiković zbog čega dosad matuljski vijećnici nisu imali prilike raspravljati o propasti Credo banke.

Inače, ukupna šteta u toj propasti procijenjuje se na više od 300 milijuna kuna, a nedavno je optužnica protiv bivših vlasnika i članova uprave – Borisa Barača, Mirka Vukovića, Šime Luketina, Mate Mišića i drugih – postala pravomoćna te ih očekuje suđenje. Za ”utjehu” Matuljcima i Lovrancima, propašću Credo banke nastradala su, između ostalih, i sredstva Ekonomskog fakulteta u Splitu kojemu je tada na čelu bio aktualni potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!