Spojili se ARS i HNS: Autonomna regionalna stranka prestala postojati nakon 14 godina @ Rijeka

ARS je kao stranka nastao 2003. godine, a osnovali su je bivši članovi PGS-a predvođeni nekadašnjim županom Milivojem Brozinom koji je bio predsjednik ARS-a sve do 2015. godine kada je tu funkciju preuzeo Jelušić.

Rijeka – Članovi Autonomne regionalne stranke Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke (ARS), nakon 14 godina djelovanja na području Primorsko-goranske županije, postaju dio HNS-a. Dobrodošlicu novim članovima u Rijeci je zaželio Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. Vrdoljak je ovom prilikom čestitao ARS-u koji je ispred vlastitog političkog rejtinga stavio građane Rijeke i Primorsko- goranske županije te pripajanjem HNS-u jasno i odlučno poslao poruku važnosti suradnje i zajedništva kao modela budućeg političkog života.

– Svaka osoba koja nam se pridruži daje novu energiju, novu viziju, nova znanja i doprinosi ne samo razvoju HNS-a, već i cijele države Hrvatske, rekao je Vrdoljak.

ARS broji oko 220 članova koji će postati dio HNS-ove organizacije, poručio je bivši predsjednik ARS-a Ivo Jelušić naglasivši kako lokalne i regionalne stranke imaju sve manju prolaznost kod birača te su oni svoju borbu za regionalizaciju odlučili nastaviti u HNS-u.

– HNS nam je od svih stranaka najbliža, a s obzirom na to da niz godina imamo izvrsnu suradnju ovo je bio logičan korak. Moramo zbiti redove jer fanatizam u državi raste iz dana u dan, a nama takav vid komunikacije nije blizak. Želimo ojačati liberalnu građansku opciju i ovo je naš doprinos tome, istaknuo je Jelušić.

Predsjednik riječkih narodnjaka, Sandro Vizler rekao je kako će ulazak članova ARS-a u HNS donijeti dašak moderne europske politike na političku scenu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a od 2018. godine građani će moći osjetiti učinke te politike.

Inače, ARS je kao stranka nastao 2003. godine, a osnovali su je bivši članovi PGS-a predvođeni nekadašnjim županom Milivojem Brozinom koji je bio predsjednik ARS-a sve do 2015. godine kada je tu funkciju preuzeo Jelušić. I HNS je nedavno doživio ozbiljna „cijepanja“ – iz ove stranke prije nekoliko godina istupili su članovi bliski Radimiru Čačiću koji su osnovali NS Reformiste, a ove godine dio članstva HNS-a blizak Vesni Pusić i Anki Mrak Taritaš osnovao je GLAS nakon što je većina HNS-ovih skupštinara podržala koaliciju s HDZ-om. Već prije toga, HNS je znatno oslabljen na području Primorsko-goranske županije, budući da su stranku napustili najistaknutiji članovi koji su osnovali regionalnu stranku Unija Kvarnera koja je zastupljena u Županijskoj skupštini te petnaestak jedinica lokalne samouprave.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!