Sportski savez odgovorio Dobrili: Ostavku je najavio još prije dvije godine, a mi radimo transparentno @ Opatija

Predsjednik SSGO Fernando Kirigin kazao je kako se Sportski savez našao na udaru neargumentiranih političkih anonimnih prijava te kako su sportaši zadovoljni, a i rezvije i nadzori uvijek okončani s odličnim ocjenama.

Opatija – Članovi Izvršnog odbora Sportskog saveza grada Opatije, predvođeni predsjednikom Fernandom Kiriginom i dopredsjednikom Aleksandrom Monarom, uz koje su sudjelovali i Dragutin Galina te Mario Šikić, na današnjoj su tiskovnoj konferenciji odbacili tvrdnje svog donedavnog petog kolege Franje Dobrile (https://poduckun.net/video-franjo-dobrila-podnio-neopozivu-ostavku-u-izvrsnom-odboru-zdo-provodi-izvide-u-ssgo/) i osudili pokušaje političkih pritisaka na sport i sportaše

– Opatijski Sportski savez vodim već šestu godinu, sastav IO bio je uglavnom isti, uz jednu izmjenu u tom razdoblju. Uvijek smo imali kontrole, revizije, nadzore koji su uvijek okončani s odličnom ocjenom bez zamjerke na naš rad. Tako je završen i zadnji opsežni detaljni porezni nadzor po nalogu, koliko ja znam, Županijskog državnog odvjetništva koji je obuhvatio zadnjih nekoliko godina našeg poslovanja za što imamo rješenje Porezne uprave na osam stranica. S obzirom da radimo javnim novcem učestalije kontrole, revizije, nadzore ne smatram čudnima već dobrodošlim jer se mora znati kako i gdje je utrošena svaka kuna proračunskog novca, kazao je uvodno Kirigin, poručivši da on sam, bez izvršnog odbora, nema ovlasti odlučivati ni o čemu.

Dobrila je na svojoj tiskovnoj konferenciji kazao kako je dao ostavku jer njemu u 71. godini života ne treba da bude povezan s nečasnim radnjama i da mu ne trebaju policijske istrage, a Kirigin je kazao kako se onda javnost s pravom može zapitati kakav je to Savez, što se u njemu događa.

– Međutim, razlog ostavke gospodina Franje Dobrile je sasvim druge prirode. Dao je ostavku uvrijeđen jer sam za dnevni red sljedeće sjednice Skupštine predložio točku o njegovu opozivu iz Izvršnog odbora. Radi se o temi koju je mimo dnevnog reda na posljednjoj Izvanrednoj skupštini održanoj 13. studenog prošle godine potaknuo Vladimir Brnečić, a vezano na status upravo gospodina Dobrile koji je svim delegatima na izbornoj Skupštini 30. srpnja 2015. godine da će do 31. prosinca te godine dati ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora radi odlaska u zasluženu sportsku mirovinu što je evidentirano u službenom, usvojenom zapisniku. Nakon što sam kazao da ću predložiti da se točka o glasanju o opozivu Franje Dobrile uvrsti na iduću sjednicu Skupštine, on je u normalnom, prijateljskom tonu kazao kako to neće biti potrebno, već da će se on povući jer je već 50 godina u sportu te da je vrijeme za mlađe, kazao je Kirigin.

Predsjednik Sportskog saveza kazao je kako je Dobrila dan kasnije donio odluku u kojoj je naveo drugačije, javnosti već poznate, razloge te se pridružio ljudima koji imaju želju nekorektno blatiti Sportski savez.

– U proteklih šest godina konsolidirali smo financije, naši akti uzimaju se kao primjer u drugim savezima, a organizacije manifestacija dobivaju pohvale i nagrade. Sportaši su zadovoljni, a rad Saveza je daleko transparentniji i jasniji nego u prethodnom razdoblju. Tijekom svog tog vremena svi mi u Izvršnom odboru radili smo kao volonteri, nije nam isplaćena niti jedna dnevnica niti smo koristili putne naloge. Upravo to potvrdila je i porezna inspekcija koja je nedavno bila u Savezu. Kada jedan član Izvršnog odbora, kakav je bio Franjo Dobrila, kaže da se „u Savezu događaju čudne stvari“, onda baca sjenu ne na mene, nego i na samoga sebe i sve koji su u ovih šest godina u Izvršnom odboru radili na dobrobit opatijskog sporta, kazao je Kirigin.

Naglasio je kako nije bio pozvan na razgovor u DORH, ali kako smatra da se radi o politički motiviranoj anonimnoj prijavi osobe koja ne želi dobro opatijskom sportu i sportašima.

– Ove kontrole su rezultat neargumentirane predizborne anonimne prijave koju su Sportskom savezu grada Opatije smjestili moji politički suparnici. U zadnje vrijeme mediji su dobili još nekoliko takvih anonimnih pisama protiv mene. Iza toga stoji jedna osoba koja želi postati gradonačelnikom Grada Opatije i čiji se politički rad svodi na pisanje anonimnih prijava. Neka nastavi tim putem, samo neka ne govori da voli sport i želi dobro sportu, kazao je Kirigin koji nije želio imenovati tu osobu.

Dopredsjednik Saveza Aleksandar Monar objasnio je kako su prema Statutu njegov mandat i mandat Franje Dobrile neupitni sve dok im Skupština ne izglasa nepovjerenje, neovisno o tome što su od izbora na tu funkciju promijenili klub.

– Gospodin Dobrila spominje da smo on i ja u istoj situaciji, jer smo mijenjali klub, ali da mene nitko ne proziva dok se njega pokušava smijeniti. Niti u jednom trenutku on i ja nismo bili nelegalni članovi Izvršnog odbora, niti je to razlog ičije smjene, već se radi o krivom tumačenju Statuta od strane pojedinaca na prošlogodišnjoj Skupštini. Naime, prema Statutu, članove IO bira Skupština na prijedlog predsjednika, iz redova članica Saveza, na razdoblje od četiri godine. Nigdje se ne navodi da je mandat vezan za klub iz kojeg su izabrani. Prijedlog za opoziv može dati predsjednik Saveza, bilo koja članica ili pet delegata, a takvih prijedloga dosad nije bilo, kazao je Monar.

Naglasio je kako je prvi takav slučaj upravo Kiriginov prijedlog, kao predsjednika Saveza, za opoziv Dobrile koji se trebao naći pred delegatima na sljedećoj sjednici.

– Dvadeset godina sam dio Sportskog saveza, kao delegat, član IO te sada dopredsjednik i nikada se još nije događalo da članovi Izvršnog odbora ispadaju kolateralne žrtve političkih prepucavanja. Zato pozivam sve sadašnje i buduće nepoznate prijavitelje da se prije pisanja neargumentiranih kaznenih prijava obrate u Sportski savez i ovdje će dobiti uvid u svu dokumentaciju i sve ćemo im transparentno pokazati. Ako i tada budu imali prigovora na naš rad, onda se slobodno mogu javiti DORH-u, zaključio je Monar.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!