Stare baje odlaze s javnih površina – Građani Lovrana pozvani da preuzmu nove spremnike za otpad

Tijekom lipnja i srpnja postepeno će se ukloniti svi spremnici koji se nalaze na javnim površinama, pri čemu će se voditi računa je li većina korisnika usluge preuzela spremnik za odlaganje miješanog i biorazgradivog otpada, kazao je Kulaš, istaknuvši kako je Komunalac već krenuo s ovim postupkom u naselju Medveja.

Lovran – Prijelaz u novi sustav gospodarenja otpadom, prema kojem se otpad prikuplja na kućnom pragu, a korisnici plaćaju ovisno o količini proizvedenog nekorisnog otpada, u Lovranu ulazi u završnu fazu. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu Komunalca u Jurdanima, direktor Ervino Mrak i voditelj RJ Usluge Duško Kulaš te zamjenik lovranskog načelnika Toni Družeta pozvali su građane koji to još nisu učinili da čim prije preuzmu svoje nove spremnike za otpad.

– Tijekom lipnja i srpnja postepeno će se ukloniti svi spremnici koji se nalaze na javnim površinama, pri čemu će se voditi računa je li većina korisnika usluge preuzela spremnik za odlaganje miješanog i biorazgradivog otpada, kazao je Kulaš, istaknuvši kako je Komunalac već krenuo s ovim postupkom u naselju Medveja.

Mrak je dodao da je dosad oko 60 posto stanovnika preuzelo nove spremnike – „sive kante“ u koje se odlaže nekorisni otpad, dok se onaj reciklabilni predaje u vrećicama koje se mogu preuzeti utorkom od 10 do 17 sati u Izložbenom prostoru Kuća Lovranskog guca, gdje se mogu dobiti i informacije o preuzimanju novih spremnika.

Kako su objasnili Kulaš i Mrak, korisnici mogu pozivom u Komunalac ili dolaskom u Kuću Lovranskog guca dogovoriti preuzimanje novih spremnika, koji će im se dostaviti na reciklažno dvorište u Lovranu.

– Korisnici usluge iz Starog grada u Lovranu te iz višestambenih zgrada na „Kasarni“ za odlaganje miješanog i biorazgradivog te reciklabilnog otpada koristit će zajedničke poluukopane spremnike za čije je korištenje potrebna magnetna kartica koju se može preuzeti u sjedištu Komunalca u Jurdanima, izdvojenom uredu u Lovranu ili zatražiti njenu dostavu poštom, kazao je Kulaš.

Dodao je kako glomazni otpad i ostale vrste problematičnog otpada korisnici mogu odložiti u Reciklažnom dvorištu smještenom uz Cestu za Lovransku Dragu, radnim danom od 10 do 17 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Nakon što većina korisnika preuzme nove spremnike, a postojeći se uklone s javnih površina, stvorit će se preduvjeti za naplatu usluge temeljem stvarnih evidentiranih količina predanog otpada svakog korisnika umjesto trenutačnog modela koji koristi prosječnu količinu odloženog otpada na području Lovrana.