Stari grad kao scenografija za fantastičnu Pra priču @ Mošćenice

teatar_oz_pra_pra_price_2

U središtu ove ”prašnjave priče iz davnih vremena” je Janka, znatiželjna djevojčica sa sela, koja je u potkrovlju svoje kuće pronašla prašnjavu knjigu i veliki stari ormar. Pokrenula je drevnu čaroliju i postala dio priče koja se poput vizije jednog nestalog staroslavenskog svijeta, običaja i vjerovanja razvila pred njezinim razgaljenim pogledom.

Mošćenice – Duh slavenske mitologije oživio je u subotu navečer u starom gradu Mošćenicama, zahvaljujući premijeri predstave ”Pra priča” kojom je Teatar Oz, neovisno kazalište iz Mošćeničke Drage, otvorio svoju novu kazališnu sezonu.

teatar_oz_pra_pra_price_1

U središtu ove ”prašnjave priče iz davnih vremena” je Janka, znatiželjna djevojčica sa sela, koja je u potkrovlju svoje kuće pronašla prašnjavu knjigu i veliki stari ormar. Pokrenula je drevnu čaroliju i postala dio priče koja se poput vizije jednog nestalog staroslavenskog svijeta, običaja i vjerovanja razvila pred njezinim razgaljenim pogledom. Ali, i pred pogledom publike, koja je prateći ovu zanimljivu lutkarsko-igranu predstavu i sama u nju ”zakoračila”, jer predstava se odvijala kroz čitavo mjesto Mošćenice, i njene su skaline i volte postale dio scenografije, a sama publika – sudionici.

– Predstava je inspirirana slavenskom mitologijom i nalazištem Perunovog svetišta uTrebišćima ispod brda Perun na obroncima Učke koje je postalo središte znanstvenih istraživanja stare slavenske mitologije u Hrvatskoj i prva je u nizu predstava ove tematike. Primarno njeguju pozitivan odnos prema tradicijskom i prirodnom, potiču maštu i razumijevanje folklornih tradicija, simbola i običaja, kazali su iz Teatra Oz.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!