Staroslavenska vjerovanja na 7. znanstvenom skupu @ Mošćenice

bozanski_boj_sm…glavna tema je trilogija posvećena pretkršćanskoj starini autora Radoslava Katičića…
…uz Katičića, sudjelovat će brojni poznati znanstveni i umjetnički djelatnici…

Mošćenice – Trilogija akademika Radoslava Katičića ”Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine” bit će glavna tema sedmog znanstvenog skupa u Mošćenicama i Trebišću, koji će se u petak, 23. rujna održati u mošćeničkom restoranu ”Perun”.
Trilogija je nastala u razdoblju između 2008. i 2011. godine, a tri izdane knjige – Božanski boj, Zeleni lug i Gazdarica na vratima, obrađuju povijest razdoblja prije dolaska kršćanstva na naše prostore, te život staroslavesnkog življa na padinama Učke, posebno se osvrčići na ondašnja religiozna vjerovanja opiasna u ”božanskom boju” između Peruna i Velesa.
O djelima i značaju ove trilogije, uz samog autora, govorit će i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Mošćeničke Drage Veseljko Velčić, prof. dr. Georg Holzer, prof. dr. Tomo Vinšćak te mr. sc. Krešimir Krnic. Prof. Emeritus Vitomir Belaj predstavit će rezultate susreta i suradnje filološke arheologije i kulturne antropologije, Tibor Komar govorit će o otkriću Perunovih svetišta u Hrvatskoj i drugim slavenskim zemljama, akademski kipar Ljubo de Karina o tome kako umjetnički interpretirati mitove Perunovog svetišta na povijesno-mitskim stazama, a književnik Riccardo Staraj pojasnit će sustav informiranja i vođenja posjetitelja i turista do Trebišća i povijesno-mitskom stazom.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!