Status junior 2020. – Luciano Bradičić najbolji mladi hrvatski instrumentalist

Nakon započete osnovne škole u Opatiji, a u svrhu daljnjeg obrazovanja kao bubnjara, preselio se 2011. s obitelji u Klagenfurt, Austrija. Tu je odmah krenuo u glazbenu školu, a kasnije i na Konzervatorij, koji i danas pohađa. Član je nekoliko bandova u sklopu škole, a od 2014. ima i svoj band – trio s kojim svira obrade, ali i vlastite skladbe. Uči i svira gotovo sve glazbene stilove, a najviše progressive rock i fusion jazz.

Volosko – Mladi bubnjar iz Voloskog Luciano Bradičić i tamburašica Petra Stanec iz Zagreba pobjednici su natjecanja Hrvatske glazbene unije za najbolje mlade instrumentaliste te su osvojili nagradu Status juniori 2020. Nagrada Status najprestižnija je domaća glazbena nagrada za umijeće sviranja, koju već 23 godine dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Ove godine nagrada je dobila i svoju juniorsku verziju s ciljem stavljanja u prvi plan mladih glazbenika koji su vrhunski svirači, a tek traže svoje mjesto pod reflektorima. Polufinalna natjecanja održana su u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, dok je finale bilo 3. veljače u Zagrebu. HGU je predstavila 5 sjajnih finalista i trojicu mladih svirača u show programu. Žiri u kojem su sjedili Nikša Bratoš, Neven Frangeš, Damir Butković, Jan Ivelić i Miro Lesić, imao je težak posao odabrati najbolje, pa su se na kraju odlučili za dvoje pobjednika – Petru Stanec i Luciana Bradičića. Petra je nastupila svirajući bisernicu, dok je Luciano pokazao nevjerojatan talent za bubnjeve.

Luciano Bradičić rođen je 2004. godine u Rijeci. Bubnjeve počinje svirati s četiri godine. Prvi mu je učitelj bio Joško Serdarević (bubnjar grupa “Vrijeme i Zemlja”, “Xenia”, “Crooks & Straights”), uz koje počinje svirati svoje prve taktove. Od tada pa do danas, kontinuirano se školuje (muzička škola, konzervatorij, bubnjarski kampovi) te aktivno svira u više sastava: svom vlastitom bandu “Luciano Cianci Band”, country bandu “Crooks & Straights” iz Rijeke, te u muzičkoj školi u Jazz bandu i Big bandu. Nakon započete osnovne škole u Opatiji, a u svrhu daljnjeg obrazovanja kao bubnjara, preselio se 2011. s obitelji u Klagenfurt, Austrija. Tu je odmah krenuo u glazbenu školu, a kasnije i na Konzervatorij, koji i danas pohađa. Član je nekoliko bandova u sklopu škole, a od 2014. ima i svoj band – trio s kojim svira obrade, ali i vlastite skladbe. Uči i svira gotovo sve glazbene stilove, a najviše progressive rock i fusion jazz.

Imao je prilike svirati s nekolicinom renomiranih glazbenika, kao što su: Doyle Bramhall II (gitarist Eric Claptona), Jeniffer Batten (gitaristica Michael Jacksona), Thomas Lang (bubnjar), Pier Foschi (bubnjar), Gerald Hayward (bubnjar Beyoncee i Prince), Justin Scott (bubnjar), Dominic Miller (gitarist Sting), Vedran Ružić (basist), Zvjezdan Ružić (klavijaturist), Darko Jurković – Charlie (gitarist), Mystic Rose Ensamble (jazz band), Rock Masters (rock band), i drugim. Uzori među bubnjarima su mu Gavin Harisson i Craig Blundell, no prati i uči od mnogih. Pohađao je nekoliko bubnjarskih kampova i dobio dvije stipendije pokrajine Koruške kao talentirani glazbenik. Ima dosta koncerata iza sebe, a one koje treba istaknuti su svakako samostalni koncerti na Kastav Blues Festivalu 2017 (u trajanju od 60 minuta) i 4 koncerta u poznatom austrijskom klubu “Bluesiana” u Veldenu (svaki koncert u trajanju od 90 minuta).

error: Content is protected !!