Stižu gradonačelnici i biznismeni iz 350 gradova Jugoistočne Europe @ Rijeka, Opatija

Arhiva PodUckun.net

Arhiva PodUckun.net

NEXPO je organiziran po prvi put u ožujku 2011. u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Tada je okupio 200 gradonačelnika, 100 izlagača, 2000 posjetitelja i održao 9 konferencija i radionica.

Opatija – Stotine gradonačelnika i tisuće sudionika iz preko 350 jedinica lokalne samouprave, ali i poslovnih subjekata te razvojih agencija, s područja čitave Jugoistočne Europe okupit će se od 25. do 27. rujna u Opatiji i Rijeci na Međunarodnom sajmu lokalne samouprave NEXPO 2013.

Sajam je predstavljen na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Vojko Obersnel, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednik NALAS-a i gradonačelnik Trzina u Sloveniji Anton Peršak, koordinatorica Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Nives Kopajtich Škrlec i direktor HRT-ovog centra Rijeka Vladimir Rončević govorili su o značaju ovog događaja za jedinice lokalne samouprave u jugoistočnoj Europi kao i za gradove domaćine.

– Gradovi Rijeka i Opatija s dobrodošlicom očekuju svoje kolege gradonačelnike i načelnike kao i njihove suradnike. Imamo mnogo primjera najbolje prakse koje bismo željeli pokazati, ali također i razmjenjivati iskustva u područjima energetske učinkovitosti, transparentnosti, sudjelovanju građana… Uvjeren sam da će naši gosti uživati u ljepotama ovog dijela Jadrana, kazao je Obersnel.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je da je sajam prilika za razmjenu iskustava s kolegama iz čitave regije.
– Opatija i Rijeka dugo i dobro surađuju, pa će ovo biti prilika da to još jednom potvrdimo, ali možda i ogledni primjer što očekujemo od ovogodišnjeg Sajma Nexpo, gdje se doista veselimo prilici da naša iskustva razmijenimo s kolegama iz Jugoistočne Europe, povežemo se bolje i stvorimo uvjete šire suradnje. Rijeka je jedan od važnijih gradova u zemlji, a Opatija vodeće turističko središte s novim kapacitetima, a ta sinergija u sebi nosi snažan potencijal za budućnost, kazao je Dujmić.

Tema sajma NEXPO 2013 uloga je lokalne samouprave u procesu integracije svih zemalja Jugoistočne Europe u Europsku uniju. Konferencija kojom se otvara NEXPO, ”Put EU integracijama: Uklanjanje prepreka, aktiviranje potencijala”, održat će se 25. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Rijeka, i ocijeniti trenutnu situaciju , analizirati prednosti, slabosti i potencijale središnjih i lokalnih vlasti u Jugoistočnoj Europi u odnosu na proces integracije u EU.

– Cilj NEXPO-a dvojak je. Jedan je vezan za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske kao najnovije članice Europske unije i istraživanje uloge gradova i lokalnih vlasti te osiguravanje njezina uspjeha, a drugi – istražiti ono što treba biti učiniti, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini, kako bi se omogućilo preostalim državama i područjima Jugoistočne Europe da postignu punu integraciju u EU, u skladu s vrijednostima i ciljevima unije, da uče jedni od drugih I tako povećaju vlastiti doprinos integracijskom procesu, istaknuo je predsjednik NALAS-a Anton Peršak.

NEXPO sajam bit će otvoren 26. rujna u Centru Zamet u Rijeci i ponuditi izložbu općina, tvrtki i razvojnih agencija, više od 25 radionica o raznim temama važnim za lokalnu upravu, posebno određeni prostor za susrete gradonačelnika i bogat kulturni programu iz Hrvatske i cijele regije. Vrlo važan dio manifestacije bit će i matchmaking – partnerskog spajanja općina i poslovnog sektora posebice u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, kao nadogradnja već obavljenih interakcije korištenjem online alata.

Na završnoj svečanosti 27. rujna gradonačelnici Rijeke i Opatije predat će organizacijsku palicu NEXPO-a Ivanu Totevu, gradonačelniku Plovdiva u Bugarskoj koji će ugostiti sljedeći sajam 2015. godine.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!