Što je Praznik rada bez budnica Spinčićeve muzike? Vrijedni glazbenici potrudili se i Prvomajski nastup preselili – online!

Kao što je i inače nastup GS Spinčići počinjao u 6 sati 1. svibnja, tako je u isto vrijeme na platformi YouTube postala dostupna snimka njihovog zajedničkog nastupa snimljenog tijekom proteklih dana.

Kastav – Glazbeno društvo Spinčići iz Kastva, ili popularno Spinčićeva muzika, ove godine prvi puta nakon Drugog svjetskog rata nije moglo razbuditi Kastavštinu tradicionalnim prvomajskim budnicama, a razlog je, naravno, epidemija virusa Covid-19.

No, to ne znači da su kastavski muzikanti „hibernirali“. Daleko od toga da ništa nisu radili, jer i ove godine dat će priliku građanima Kastva da Praznik rada započnu uz njihovu glazbu. Tako su osmislili – prvomajski nastup, ali na internetskim bespućima!

– Ovo leto nismo zbudili naš Kastav i Kastafšćinu kako smo si skupa navajni, ma iako smo doma i nimamo provi, delamo daje. Va 99 let našega Društva čuda smo tega i sakakovega pasali, našu kumpaniju kroz dobro i manje dobro kumpanjali.  Si ki poznaju Spinčićevu muziku znaju i da je Prvomajski nastup jedan od oneh keh Spinčićeva muzika najveć voli. Jutro puno muziki, smeha, kumpanije, drageh judi, ovo leto mora bit drugačijo nego ča smo navajni. Punu kurijeru muzikanti saki od nas zamenil je z svojun kamarun. Nakon čuda let tradicionalneh budnic  ovo leto fermala nas je korona. Ma korona ni fermala voju za sopnjadun i druženjen. Saki od nas, spinčićeveh muzikanti dal je komadić sebe, i tako je nastala naša prva „on-line“ budnica. Sretan Prvi maj  želi van Glazbeno društvo Spinčići, kazala je predsjednica Društva Lorena Blažić Pošćić.

Kako na mladima svijet ostaje, važno je napomenuti da su inicijatori ovog  „online“ izdanja bili mlađi članovi orkestra, koji su ujedno uložili i velik trud oko finalizacije projekta, a svi ostali su zdušno poduprli  ideju, te snimili mobitelom svaki svoj dio. Kao što je i inače nastup GS Spinčići počinjao u 6 sati 1. svibnja, tako je u isto vrijeme na platformi YouTube postala dostupna snimka njihovog zajedničkog nastupa snimljenog tijekom proteklih dana.

Uz „on-line“ izdanje ovogodišnje budnice, svi zajedno se nadamo da će već sljedeća Prvomajska budnica, na stotu godišnjicu Društva, biti izvedena u tradicionalnom ozračju, na veselje Spinčićeveh muzikanti i njihove uobičajene publike.

error: Content is protected !!