“Sto kuna je zakon” – je zakon

sto-kunaMatulji – Svijet se nekada vrtio oko novca, a danas se novac vrti oko svijeta, jedna je od poruka iz druge knjige novinarke Dolores Juretić “Sto kuna je zakon” koja je predstavljena u matuljskoj općinskoj vijećnici pred brojnom publikom. No, posve suprotno od ove teze, autorica u svojoj kroz priču od nula kuna do milijun eura (poglavlja uglavnom nose naziv po hrvatskim novčanicama) ispisuje satiru o životu općenito, čiji je novac samo jedan dio.

– Sada moram reći jednu ozbiljnu stvar. Naime, sav prihod od prodaje ove knjige ide u humanitarne svrhe, odnosno samoj autorici kako bi dignula još jedan kat na kući i pokrila minus na računu, šalio se Dražen Turina Šajeta koji je u svom stilu vodio program promocije. Zbog čega je “Sto kuna je zakon” doista – zakon te zašto će Matulji napokon dobiti svoj prvi “svjetski bestseler” publika je mogla saznati kroz Šajetine usporedbe s ostalim poznatim knjigama o novcu, poput Marxovog “Kapitala” ili “Figurae veneris”, te posebnu demonstraciju s “kacavidom”.

– Ovo je kroštul, poznata slastica u našem kraju. A sada uzmete “kacavid” i on ga s lakoćom probuši, no ako to pokušate učiniti s ovom knjigom, shvatit ćete da je to apsolutno nemoguće, demonstrirao je Šajeta, koji je “snubio” publiku da kupe knjigu. Osim popularnog Šaje i same autorice Dolores Juretić o knjizi su govorili i Branko Jani Kukurin te matuljska donačelnica Eni Šebalj, koja je istaknula kako će knjiga dobro doći i samoj Općini Matulji kako bi njezini čelnici uspješnije mogli riješiti eventualne financijske poteškoće. Zanimljivu književnu večer posjetiteljima je na poseban način obogatilo i čitanje pojedinih ulomaka iz knjige, otkrivši im neposrednost i “šegavu” duhovitost književnog stila Dolores Juretić. Uživajući u Šajinim dosjetkama, posjetitelji su mogli naučiti koješta o tome kako poboljšati svoje financije, a nakon promocije ugodno druženje se nastavilo uz zakusku te autoričino potpisivanje knjige.

Marino Maljavac

error: Content is protected !!