Štrajk u TIBO-u se nastavlja, ORaH ukazuje na moguću krivičnu odgovornost rukovoditelja @ Matulji

Željka Barbarić

Željka Barbarić

Predsjednica Regionalnog ogranka ORaH-a za Zapad Željka Barbarić izjavila je da njena stranka podržava štrajk radnika. Posebno je istaknula da očekuje da će javnost dobiti odgovor na pitanje na što je potrošen iznos od 25 milijuna kuna koje je tvrtka dobila za svrhe sanacije i za pripremu privatizacije.

Matulji – Štraj radnika matuljske tvrtke TIBO – 3. maj nastavlja se i dalje, a predstavnici sindikata istaknuli su da će 85 radnika prekinuti štrajk kada dobiju dvije zaostale plaće. Prema riječima sindikalnih predstavnika, tvornica brodske opreme ima ugovorene poslove vrijedne 13 milijuna kuna, ali nema materijala za proizvodnju.

Na ovu situaciju osvrnula se jučer i predsjednica Regionalnog ogranka ORaH-a za Zapad Željka Barbarić, koja je izjavila da njena stranka podržava štrajk radnika. Posebno je istaknula da očekuje da će javnost dobiti odgovor na pitanje na što je potrošen iznos od 25 milijuna kuna koje je tvrtka dobila za svrhe sanacije i za pripremu privatizacije.

– Svi pokazatelji poslovnih promjena nedvosmisleno ukazuju na nestručno i neodgovorno rukovođenje trgovačkim društvom TIBO. Krivična odgovornost prethodnih rukovoditelja nije isključena, što je nužno istražiti. Potrebno je jasno definirati odgovornost svih sudionika za nastalu situaciju u trgovačkom društvu TIBO, a djelatnici koji su uredno izvršavali svoje obveze trebaju za to biti adekvatno plaćeni. Ne samo da država neisplatom plaća opetovano krši zakonska prava radnika, već se pokazuje i neshvatljivo tolerantnom spram lošega upravljanja koje ovakve probleme uzrokuje. Na situaciju u TIBO-u, kao i na onu nedavnu u MiD-u, moglo se i trebalo pravovremeno reagirati raspisivanjem međunarodnoga natječaja za nove direktore. Očito je da su državne službe koje su na probleme trebale pravovremeno upozoriti još jednom zakazale, kazala je Barbarić.

Dodajući kako je vrlo zabrinjavajuće da se u vrlo kratkome vremenu u Rijeci ponavlja sličan scenarij neisplate plaća radnicima, Željka Barbarić se osvrnula i na podatak da su u tvrtkama u državnom ili pretežito državnom vlasništvu plaće u pravilu 40 posto više nego u privatnima, dok im je efikasnost 30 posto niža. Razbacujući se javnim novcem s jedne strane, a s druge strane nezakonito zakidajući radnike za njihove zarađene plaće, sama se država pokazuje kao generator neodrživih situacija u privredi i kao glavni uzročnik dugoga trajanja krize u kojoj se nalazimo.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!