Stranačka politika političkog kadra u Opatiji (dio drugi – oporba)

Ima li promjena ili se sve vrti u krug?

Ima li promjena ili se sve vrti u krug?

Opatija – U prvom dijelu analize stanja u opatijskom političkom životu naglašeno je da je odlaskom Amira Muzura iz Vijeća i dolaskom Viktora Peršića na čelo SDP-a za neko vrijeme završen proces političkog kadroviranja Opatije. Međutim, to je samo djelomično točno.
Naime, sljedeće bitne promjene već su najavljene, budući da je vijećnik Akcije mladih Sandi Kršanac najavio podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika Vijeća i napustiti vijećničke klupe ako Grad započne s realizacijom obnove i uljepšavanja Vidikovca na Veprincu. Na prvi pogled, čini se kao gubitak za AM i dobitak za vladajuće, ali i to je samo djelomično točno.
U Vijeću, a i u javnom djelovanju kroz pressice i druge aktivnosti, Akcija mladih Opatije danas izgleda poput Akcije mladih Veprinac. Iako su se hvalili ”regionalnom zastupljenošću”, odnosno pojedincima iz svih (ili barem većine) mjesnih odbora na svojoj listi, u Vijeću su se našla dvojica članova iz Veprinca. Koji, razumljivo, najviše vremena potroše govoreći o Veprincu, tim više što je Igor Puž predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora, a Sandi Kršanac predsjednik masovne Udruge mladih i građana Leprinac koja čini potku veprinačkog kulturnog i zabavnog života. Upravo zbog takve percepcije (koja ni ne odudara previše od realnosti) svježa krv u vijećničkim klupama na pozicijama Akcije mladih može za njih biti samo dobra stvar. Jer bez obzira što će razbiti ”romantičnu” vezu Kršanac – Puž koja zadnju klupu dijeli još od osnovne škole pa sve do vijećnice, ova će promjena pojačati kompetenciju Akcije mladih da progovara o pitanjima koja se nalaze i ispod ”kote 700 metara”… Zamjene Robert Kurelić ili Tomislav Lesinger imaju solidno iskustvo u javnom djelovanju i u Vijećnicu će (vjerojatno) unijeti novi stil i nove probleme za raspravu. Drugim riječima, žrtvovanjem figure, Akcija mladih mogla bi dobiti partiju. I uređeni Brituh.
U istom vijećničkom klubu s Akcijom mladih nalazi se i Nezavisna lista Nikice Pažina, što javno demonstriraju zajedničkim pressicama i političkim porukama. Nekadašnji menadžer (ili to funkcionira kao mafija – jednom menadžer, zauvijek menadžer?), Pažin je relativno brzo shvatio osnove vijećničke rasprave. Kao oporbeni zastupnik ne možeš biti najinformiraniji niti najdominantniji tip u Vijećnici, pa moraš biti najglasniji. A bez obzira o temi o kojoj se pričalo, sasvim je sigurno da će Pažin biti najglasniji na terenu, uz pokoju ciničnu opasku Rajka Hlanude. I to je sasvim dovoljno za oporbeno djelovanje, uz često podbadanje vlasti i predbacivanje o nesposobnosti, neorganiziranosti i sličnim ne-ovima. Međutim, za korak naprijed prema ozbiljnom političkom angažmanu, Pažin će ipak trebati uložiti više truda. Čini se da je to shvatio, jer je počeo primjenjivati ”Bandićev postulat” o kampanji koja traje četiri godine – pojavljuje se na svim javnim događajima, stišće stotine ruku, i generalno se trudi promijeniti svoj imidž iz ”HDZ light” sjene koja ga je pratila tijekom izbora ili igrača krupnog kapitala čije je breme djelomično stresao odvojivši svoj put od Todorićeva u aureolu organizatora i spasitelja Opatije… U svoje sposobnosti uvjerio je već desetak posto građana, za novi iskorak trebat će mu barem tri puta više… A to, kao što kaže George Harrison, ”is gonna take a lot of money” i ”a whole lot of prescious time”.
Pojačanje bi Pažin mogao dobiti u nekadašnjoj Nezavisnoj listi Amira Muzra, koja će ovaj mandat provesti bez njega u vijećničkim klupama. Roman Cvek, Marko Orešković i Jan Bernd Urban relativno su kvalitetni kadrovi, ali nedostaje im pravi lider. Bez Muzura, njihov ”raison d’etre” kao samostalne političke opcije postaje upitan, pa će vjerojatno sreću tražiti približavanjem opciji Nikice Pažina i/ili Akcije mladih. Zajedno ove tri stranke/nezavisne liste čine prilično snažan politički faktor, ali tada u pitanje dolazi nešto što su svi s ponosom isticali – nezavisnost. Teško je, naime, koaliciju ili nekavu super-stranku smatrati doista nezavisnom.
Sve te pretumacije ostavit će HDZ u nezavidnoj poziciji Robinsona Crusoe-a, izgubljenog na pustom otoku. Jer, i Pažin i Muzurovci se trude odvojiti svoje djelovanje od njihovog, dok Akcija mladih nikad nije ni bila u opasnosti da se poveže s najdesnijim elementom u opatijskom Vijeću. Međutim, na pustom otoku HDZ-ovci se najbolje i snalaze. Imaju desetak do dvanaestak posto glasova sigurnih, dva mjesta u Vijeću i uz koju pressicu mjesečno održat će svoju zvijezdu na opatijskom političkom nebu dovoljno sjajnom i u narednim mandatima, i strpljivo čekati nekog novog Petka kojeg mogu ”pripitomiti” i pomoći mu da ugleda svjetlost političkog konzervativizma. I međusobnu korist od podjele vlasti, dakako.
Davor Žic

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net