„Strpljenju mještana došao je kraj“! Krizni eko stožer najavio blokadu centra Marišćina @ Viškovo

Zrak u Marčeljima, ali i na širem području Općine Viškovo neće više nikada biti čist, uništili ste nam naše šume, naše vode, našu prirodu, a sve zbog sitnih interesa pojedinaca – naveli su iz eko-udruge.

Viškovo – Udruga Krizni eko stožer Marišćina, u otvorenom pismu koje su njeni čelnici uputili načelnici Viškova Sanji Udović, vijećnicima Općinskog vijeća, ali i gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu i županu Zlatku Komadini, najavila je blokadu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

– Strpljenju mještana Marčelja došao je kraj. Svakodnevan smrad koji se širi sa područja ŽCGO Marišćina ponovno nas je i ovo ljeto, već sedmo po redu, zatvorio u naše domove. Vjerujemo da ovim našim tvrdnjama ne moramo prilagati posebne dokaze. Znamo da su Vam Vaši suradnici prenijeli informacije s terena, naveli su članovi udruge u pismu načelnici, dok su u sličnim porukama odaslanima na druge adrese zatražili podršku od župana, gradonačelnika Rijeke te viškovskih vijećnika.

Čelnici udruge u pismu su naveli kako im je načelnica Udović prije šest godina na zajedničkom sastanku održanom u prostorima općinske vijećnice u Saršonima tvrdila da će smrad smeća koje se neobrađeno odlagalo na Marišćini nestati kada proradi „novo, moderno tehnološko rješenje“ za obradu otpada.

– Danas, nakon punih šest godina nalazimo se u potpuno istoj situaciji. Nepodnošljivi smrad koji se širi iz tog „modernog postrojenja“ naša je svakodnevica. Zrak u Marčeljima, ali i na širem području Općine Viškovo neće više nikada biti čist, uništili ste nam naše šume, naše vode, našu prirodu, a sve zbog sitnih interesa pojedinaca. Rastu cijene komunalnih usluga, rastu cijene odvoza smeća, a mi udišemo isti smrad evo već šestu godinu, naveli su iz udruge.

Poručili su kako je načelnica Udović „i nadređeni partijski drugovi“ znaju da je projekt nepriklada, da nije isplativ i da šteti zdravlju mještana.

– Na Vašu žalost niti jedno tehnološko rješenje ne može sakriti smrad takvog pogrešnog koncepta. Zbog loše kvalitete nabavljene tehnologije, lošeg održavanja, manjka kapaciteta tvrtke Ekoplus d.o.o. da adekvatno upravlja sa ŽCGO Marišćina, niske kvalitete proizvoda koji je originalno trebao biti gorivo za cementare, a koje uvjete ne ispunjava, prostor Marišćine ostaje i postaje najveće neusklađeno odlagalište neobrađenog otpada u Republici Hrvatskoj. Nakon više od šest godina mi mještani, ne možemo više čekati „popravak projekta“. Imali ste mogućnost trajno zaustaviti smrad i tijekom ove godine, kada ste u donosili novu Odluku o gospodarenju otpadom. Odvajanje bio otpada riješilo bi i problem smrada s ŽCGO Marišćina. Mogli ste donošenjem kvalitetne Odluke o gospodarenju otpadom zaustaviti dovoz bio otpada na Marišćinu (jer to je ono što nam smrdi), na način kako to od vas traži Uredba o gospodarenju otpadom. Niste to napravili, jer bi tako priznali da je projekt ŽCGO Marišćina promašen. Puno smo Vam puta ponavljali da ste kao predstavnica lokalne zajednice u mogućnosti zaustaviti ovakav loš projekt, za to nikada nije kasno. Lokalna zajednica i VI osobno kao njezin predstavnik kojeg obvezuje stav mještana, morate imati zadnju riječ kod takve vrste projekata, kazali su čelnici udruge.

Poručili su kako su, kao ugroženi mještani, prisiljeni „nakon svega ponovno organizirati blokadu ŽCGO Marišćina“.

– Očekujemo da i VI zajedno sa općinskim vijećnicima iz svih političkih opcija, stanete iza nas i podržite naš zahtjev za hitno i konačno rješenje problema smrada koji se širi iz ŽCGO Marišćina, zaključili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!