Stručni suradnici škola iz Rijeke i Opatije završili edukaciju o pravilnoj prehrani

U online edukaciju uključili su se stručni suradnici Učeničkog doma Podmurvice, Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ekonomske škole Mije Mirkovića, Medicinske škole, Prve sušačke hrvatske gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i Ugostiteljske škole Opatija. 

Rijeka – Završila je trodnevna besplatna online edukacija o pravilnoj prehrani za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova, koja je održana u organizaciji Grada Rijeke, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Tijekom online edukacije, koja je trajala od 24. do 26. veljače 2021. godine, sudionici su dobili recentne i pouzdane informacije ali i korisne upute koje će moći koristiti u svom svakodnevnom radu i  koje će ih motivirati za razvijanje novih edukativnih projekata za mlade s kojima rade

-Svoja znanja i iskustva o važnosti pravilne prehrane sudionicima su prenjele prof.dr.sc. Grete Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci,  psihologinja Marine Njegovan iz zdravstvene ustanove Thalassotherapia Opatija, te prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci, ističu iz Grada Rijeke.

Navode također kako je u usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane za mlade  važno hraniti se redovito, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo (ne izbacivati nijednu skupinu namirnica iz prehrane), baviti se sportom, ne prihvaćati bezrezervno trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška, najvažniji je zaključak online edukacije, a sudionicima su ponuđeni načini i alati koje mogu ponuditi mladima i na taj im način olakšati usvajanje i održavanje navika pravilne prehrane.

Pravilna prehrana u mladosti preduvjet je pravilnog razvoja ali i veliki zalog za budućnost, kako za tjelesno tako i mentalno zdravlje, a da je skretanje pozornosti na važnost pravilne prehrane nužno, nastavljaju dalje iz Grada, govore i podaci recentnog istraživanja na adolescentima u našoj županiji, koje je vodila prof.dr.sc. Alessandra Pokrajac-Bulian i koji su pokazali da je četvrtina mladih preuhranjena ili pretila, da se oko 15% mladih prejeda barem jednom mjesečno te da je više od polovice mladih nezadovoljno svojim tijelom.

U online edukaciju uključili su se stručni suradnici Učeničkog doma Podmurvice, Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ekonomske škole Mije Mirkovića, Medicinske škole, Prve sušačke hrvatske gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i Ugostiteljske škole Opatija.

Edukacija o pravilnoj prehrani za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova je jedna od programskih aktivnosti Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2018. do 2022. godine.

-Glavni cilj je stvoriti mrežu edukatora koji će mlade u svojim sredinama poučavati pravilnoj prehrani, ali i osigurati platformu za njihovo međusobno povezivanje i buduću suradnju sa stručnjacima za tu temu i Gradom Rijeka, zaključuju organizatori.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net