Stručnjaci iz PGŽ sudjelovali na konferenciji o utjecajima na okoliš @ Zadar

pgz_zadar_2013

Sva su četiri rada izazvala veliki interes nazočnih, posebice onaj o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš županijskoga prostornog plana, jer je to prvi i za sada jedini uspješno provedeni postupak strateške procjene utjecaja na okoliš na županijskoj razini u Republici Hrvatskoj.

Zadar/Rijeka – Stručnjaci iz javne uprave Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke sudjelovali su na Prvoj regionalnoj konferenciji o procjeni utjecaja na okoliš, koja se u organizaciji U organizaciji Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) održala u Zadru.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, a okupila je stručnjake za zaštitu okoliša, znanstvenike, predstavnike državnih upravnih tijela i nevladinih udruga, stručnjake za odnose s javnošću, ali i investitore iz više od deset zemalja regije.

Primorsko-goranska županija bila je zastupljena u gotovo svim sekcijama i prezentirana su četiri stručna izlaganja. Pročelnica Upravnoga odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša doc.dr.sc. Koraljka Vahtar-Jurković iznijela je analizu 20 godina provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš na području Primorsko-goranske županije. Predstavila je također i stručni rad – Stratešku procjenu utjecaja na okoliš dokumenata prostornog uređenja na primjeru Primorsko-goranske županije, izrađen u suradnji s ravnateljicom županijske Javne ustanove Priroda mr.sc. Sonjom Šišić, koja je prezentirala njihov drugi zajednički rad – Ekološka mreža u kontekstu izrade i provedbe prostornih planova, također na primjeru Primorsko-goranske županije. Pročelnica Vahtar-Jurković koautorica je i rada Sudjelovanje javnosti u postupcima Procjene utjecaja na okoliš i Strateške procjene utjecaja na okoliš u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koji je prezentirala Tanja Saulig Brajdić iz Odjela gradske uprave za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Sva su četiri rada izazvala veliki interes nazočnih, posebice onaj o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš županijskoga prostornog plana, jer je to prvi i za sada jedini uspješno provedeni postupak strateške procjene utjecaja na okoliš na županijskoj razini u Republici Hrvatskoj.

U sklopu konferencije održani su okrugli stolovi: ‘Zaštita okoliša i financiranje projekata’, ‘NATURA 2000 – što je realno očekivati’ i ‘Odgovornost dionika u postupku’ te obuka o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš, organizirana u sklopu IPA projekta ‘Jačanje kapaciteta za stratešku procjenu utjecaja na okoliš (SPUO) na regionalnoj i lokalnoj razini’ koji sufinancira Europska unija.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net