Studijska grupa s Kosova posjetila Opatiju

liburnijanet_kosovo_delegacija…studijsko putovanje financira švicarska agencija Swiss Intercooperation koja radi s nekolicinom općina na Kosovu na razvoju administrativnih kapaciteta…
…domaćini su za goste pripremili predavanje o prostornom planiranju, zaštiti kulturnih spomenika i GIS aplikaciji Grada Opatije, koje se održalo jučer u gradskoj vijećnici…

Opatija – Udruga gradova Republike Hrvatske domaćin je 5-dnevnog studijskog posjeta na temu prostornog planiranja za grupu od 25 osoba s Kosova.
. Studijsko putovanje financira švicarska agencija Swiss Intercooperation koja radi s nekolicinom općina na Kosovu na razvoju administrativnih kapaciteta. Posjet traje od 29. studenog do 3. prosinca ove godine, a posljednja stanica bila je Opatija, koju je grupa posjetila jučer.
Domaćini su za goste pripremili predavanje o prostornom planiranju, zaštiti kulturnih spomenika i GIS aplikaciji Grada Opatije, koje se održalo jučer u gradskoj vijećnici. Goste je pozdravila zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić.
-Vjerujem da niste bez razloga za jednu od stanica na vašem putovanju izabrali Opatiju, jer ovo je najstariji grad u Hrvatskoj koji je promišljao turizam na organiziran način, što znači da je prostorno planiranje oduvijek igralo važnu ulogu u razvoju turizma u Opatiji, poručila je Gašparić.

Liburnija.net: Gosti s Kosova u gradskoj vijećnici @ Opatija

Liburnija.net: Gosti s Kosova u gradskoj vijećnici @ Opatija


Tijekom pet dana boravka u Hrvatskoj, studijska je grupa posjetila nekoliko gradova.
– Udruga gradova domaćin je putovanja na temu prostornog planiranja, a gostuje nam 25 predstavnika kosovskih jedinica lokalne samouprave i predstavnici tamošnjeg Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja. Temu prostornog planiranja pokušali smo spojiti s turističkim razvojem, a u ovih pet dana grupa je posjetila Koprivnicu, Čakovec, Ogulin, Buzet i Opatiju, kazala je Sofija Babić iz Udruge gradova.
Čitav posjet održava se u sklopu Logos projekta, čiji je voditelj Norbert Pijls.
– Ovo putovanje održava se u sklopu projekta Logos, koji financira švicarska vlada, sa zadaćom ojačavanja kosovske lokalne samouprave. U tom području Kosovu nedostaje mnogo toga – od kompetentnih savjetnika, preko opreme do kvalitetnih kadrova – ali prvenstveno im nedostaje osmišljeno prostorno planiranje, budući da prostorni planovi uglavnom ne postoje, a i oni koji postoje provode se slabo ili nikako, kazao je voditelj projekta Norbert Pijls, i dodao kako je otprilike dvadesetak posto građevina na Kosovu izgrađeno ilegalno.
Liburnija.net: Studijska grupa s Kosova u posjeti gradskim službama @ Opatija

Liburnija.net: Studijska grupa s Kosova u posjeti gradskim službama @ Opatija


Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!