Stvari se ne miču s mrtve točke, a svakim danom sve više treba sklonište za nezbrinute životinje

Stvari se ne miču s mrtve točke, a svakim danom sve više treba sklonište za nezbrinute životinje

Čelnici JLS oslanjaju se godinama na županijski projekt Centra za dobrobit životinja u Klani, koji ne samo da nije realiziran u proteklih 15 godina, već gradnja nije niti započela...

U udruzi građana „Lunjo i Maza“ ističu da žele odgovarajuće sklonište za naš kraj, na usluzi i u korist građana, u vlasništvu JLS Liburnije, a ne privatnih osoba niti trgovačkih društava.

Opatija – Razina civiliziranosti nekog društva očituje se u brizi za one koji se ne mogu sami o sebi brinuti, a u tu kategoriju definitivno spadaju i napuštene životinje. U nizu gorućih i neriješenih problema u našem kraju je definitivno odgovarajuće sklonište za napuštene i nezbrinute životinje, a prema trenutnoj situaciji i planovima na Liburniji ga neće tako skoro biti. Iako je već prvim Zakonom o zaštiti životinja RH (2004.) propisano da sve JLS moraju imati Sklonište u skladu s njihovim potrebama u našem slučaju je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Kako ističu članovi i volonteri Liburnijskog društva za dobrobit životinja ”Lunjo i Maza“, koje već 24 godine djeluje u liburnijskom kraju i jedno je od najstarijih takvih udruga u RH potreba za skloništem i te kako postoji i svakim danom sve je veća.

– Od 2013. do 2018. godine trajali su razgovori i pregovori s čelnicima JLS Liburnije oko izgradnje i osnivanja modernog i odgovarajućeg skloništa za nezbrinute životinje Liburnije. Udruga je predložila i tri lokacije propisno udaljene od naseljenog mjesta: Vojarnu talijanske vojske u Anđelima (Bregi), vojarnu na Lisini i Osojnicu, koja također ima zidane objekte i riješenu infrastrukturu. Vojarne su u vlasništvu RH pa se udruga obratila i tadašnjem predstojniku Ureda za upravljanje državnom imovinom sa zahtjevom za korištenje vojarne i prostora na rok od 50 godina. No, udruge građana kao takve nisu u mogućnosti takve objekte dobiti u najam. Tu se trebaju angažirati JLS na čijem području se objekti nalaze te bi vrlo brzo dobili suglasnost države, istaknuli su članovi udruge Lunjo i maza te dodali da ‘dok objekti propadaju, problem eskalira’…

Također, istaknuli su da je Liburnija izgubila donatore iz zemalja EU koji su bili spremni u izgradnju i osnivanje humanog Liburnijskog Skloništa za napuštene i nezbrinute životinje uložiti velika financijska sredstva.

– Iako je 2013. godine udruga „Lunjo i Maza“ organizirala peticiju za osnivanje Liburnijskog skloništa za nezbrinute životinje koju je potpisalo preko 5.000 građana Liburnije, ni to nije pomoglo. Čelnici JLS oslanjaju se godinama na županijski projekt Centra za dobrobit životinja u Klani, koji ne samo da nije realiziran u proteklih 15 godina, već gradnja nije niti započela. Nikada niti neće, obzirom da u 15 godina nije bilo pomaka. Vjerujemo da se čeka da skloništa dođu u privatne ruke i ruke tvrtki i pojedinaca gdje je najbitniji profit, a ne dobrobit životinja. JLS Liburnije imaju i „vade se“ na ugovor s Veterinarskom stanicom Rijeka, Skloništem za životinje u Liču, koje, uz dužno poštovanje, nema kapacitete niti ‘pokriti’ grad Rijeku, a kamo li cijelu PGŽ, moguće i čak dvije županije. Azil Viškovo DZZŽ Rijeka broji konstantno preko 150 pasa, za mačke nema legalnih skloništa, Azil Marinići broji preko 400 pasa i mačaka, u Liču su nedovoljni kapaciteti za zbrinjavanje svih potrebitih pasa u PGŽ, a o mačkama, kojih je najviše, da ne govorimo, dodali su članovi Udruge, koji su još 2014. osmislili i izradili projekt Skloništa „LITICIS“ koji je predan i prezentiran svim čelnicima JLS.

U udruzi građana „Lunjo i Maza“ ističu da žele odgovarajuće sklonište za naš kraj, na usluzi i u korist građana, u vlasništvu JLS Liburnije, a ne privatnih osoba niti trgovačkih društava.

– Želimo neprofitabilno Sklonište koje će samo sebe sufinancirati i gdje će rad kontrolirati istinski ljubitelji životinja, a sve u korist naših građana, štićenika – životinja i cijele zajednice, dodali su članovi udruge, koji su ponovo aktualizirali problem uz podršku IDS-a Opatije koji podržava ovaj projekt u sveopćem interesu te poziva i ostale političke stranke da se pridruže u lobiranju i realizaciji ovog projekta.