Sukob u Vijeću: Bivša i sadašnja predsjednica zaratile oko prodaje općinske imovine @ Lovran

Liburnija.net: Načelnički tim i dio vijećnika @ Lovran

Liburnija.net: Načelnički tim i dio vijećnika @ Lovran

Bivša predsjednica Vijeća i predsjednica HSU-a Lovran Đurđica Tancabel smatrala je da postoji sukob interesa budući da se predsjednica Vijeća natjecala za poslovni prostor čija je prodaja u direktnoj ingerenciji tijela kojim presjeda, a podsjetila je i na prozivke protiv Miljak zbog ”uzurpacije općinske imovine” na drugoj adresi, u Starome gradu.

Lovran – Ukupno 5,3 milijuna kuna zadužena je Općina Lovran, pokazalo je izvješće o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, predstavljeno vijećnicima na nedavnoj sjednici. Za dug su ”zaslužna” dva kredita kod Reiffeisen banke, jedan podignut još 2004. godine s rokom otplate do 2019. godine, a drugi podignut početkom 2012. godine koji je trebao biti isplaćen do kraja 2012. godine, ali je zbog nemogućnosti korištenja pretvoren u mogućnost ”minusa” na računu do kraja 2013. godine. Taj minus krajem lipnja iznosio je 3 milijuna kuna, dok se preostalih 2,3 milijuna kuna odnosilo na obveze iz dugoročnog kredita. Uz ova dva kredita, Općina Lovran jamac je za nešto više od 14 milijuna kuna zajma, koji se odnose na izgradnju vodovodne mreže.

U prvoj polovici godine proračun se punio po nešto nižoj stopi od očekivane, a ostvareno je 10,3 milijuna kuna prihoda. Veseliti može činjenica da rastu porezni prihodi, što može ukazivati na gospodarski oporavak, no tu veliku ulogu igra i naplaćeni porez na promet nekretnina temeljem prodaje vile Magnolije Draženu Srdoču od strane Liburnia Riviera Hotela. Inače, svi ti podaci odnose se na razdoblje prvih šest mjeseci, odnosno na vrijeme ”vladavine” bivšeg načelnika Emila Gržina, a novi načelnik Alan Sanković na sjednici je istaknuo kako je kratkoročno zaduženje sada puno manje i iznosi oko pola milijuna kuna.

Ostatkom sjednice dominirale su teme prodaje općinskih nekretnina, pri čemu su nizu prostora u vlasništvu Općine smanjene cijene za deset posto, zbog činjenice da po postojećoj cijeni nitko nije iskazao interes. No, interes je iskazan za poslovni prostor turističke agencije i agencije za prodaju nekretnina Tehnodom na adresi Šetalište maršala Tita 63, jer su na natječaj za taj prostor stigle dvije ponude, i to obje ”iz iste kuće”. Naime, agencija Tehnodom zastupana po predsjednici Vijeća Nataši Miljak ponudila je 465.766,56 kuna, odnosno 11 kuna više od početne cijene, a Ante Miljak, član uprave iste tvrtke ponudio je još 23 kune više, pa je Vijeće odlučilo da prostor pripadne njemu, no ne bez ”reperkusija”.

Naime, bivša predsjednica Vijeća i predsjednica HSU-a Lovran Đurđica Tancabel smatrala je da postoji sukob interesa budući da se predsjednica Vijeća natjecala za poslovni prostor čija je prodaja u direktnoj ingerenciji tijela kojim presjeda, a podsjetila je i na prozivke protiv Miljak zbog ”uzurpacije općinske imovine” na drugoj adresi, u Starome gradu. Miljak joj je oduzela riječ i pokušala ju izbaciti sa sjednice, no u tome ipak nije uspjela, pa je 4. sjednica završena nakon ”sat i kvarat” vremena provedenog u nabijenoj atmosferi, kao najavi ”vruće lovranske jeseni”.

opcinsko_vijece_lovran_2013 (3)

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!