Susedi va Sabor: Četrdesetak stanovnika Liburnije bori se za ulazak u saborske klube na parlamentarnim izborima

izbori_glasanja

U velikoj analizi izbornih lista koju smo napravili naišli smo na čak četrdesetak imena s Liburnije. Ima tu poznatih načelnika, zamjenika načelnika, gradskih vijećnika, među kojima je i zamjenik župana Marko Boras Mandić, a kandidati se mogu naći u više izbornih jedinica – među ostalima, i onima namijenjenima manjinama i dijaspori… Svoje susjede potražite u nastavku teksta!

Eni Šebalj

Eni Šebalj

Opatija, Matulji, Kastav, Viškovo, Lovran – Deseci stanovnika Liburnije našli su svoje mjesto na stranačkim izbornim listama koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, pa će na parlamentarnim izborima koji se održavaju 8. studenog, mještani liburnijskih gradova i općina imati priliku svojim preferencijalnim glasovima poslati ”suseda va Sabor”. I to na nekoliko različitih lista – ne samo u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i Rijeku te veći dio Liburnije, nego i u 7. izbornoj jedinici koja uz Karlovac i Gorski kotar zahvaća i Bakar, Kastav i Viškovo, ali i na manjinskim listama.

Najpoznatija imena našla su se na listama velikih stranaka i koalicija, pa je tako u 7. izbornoj jedinici SDP s koalicijskim partnerima kandidirao čak troje dužnosnika iz ovog kraja – zamjenica načelnika Matulja Eni Šebalj je na 11. mjestu, a slijede je načelnika Viškova Sanja Udović na 12. te zamjenik župana, inače Matuljac, Marko Boras Mandić na 13. mjestu, s kojeg vodi borbu za ulazak u Sabor preferencijalnim glasovima uz zanimljiv slogan ”13. je sretan broj”.

Nikica Pažin

Nikica Pažin

Međutim, stanovnika Liburnije ima – čak i visokopozicinoranih – na listama manjih stranaka koje se nadaju prelasku izbornog praga. Tako je primjerice Josip Katalinić iz Marčelji drugoplasirani na listi MOST-a u 7. izbornoj jedinici, a njegova susjeda Nerea Pulić našla se na 9. mjestu, dok je aktivistica iz Viškova Mirna Međimorec na pretposljednjoj, 13. poziciji. Najveći broj mještana Liburnije našao se na listi Akcije mladih, pa će se u 7. izbornoj jedinici na listi naći Davor Jurčić iz Kastva kao nositelj, njegovi susjedi Marin Rančić na 4., Vjekoslav Rubeša na 5., te Marko Brašnić na 6. mjestu, Leon Kosanović iz Klane na 7. mjestu te Maja Ćiković iz Viškova na 9. mjestu.

Sandra Režić iz Viškova za ulazak u Sabor borit će se ”U ime obitelji”, budući da je na listi ove stranke nastale na temeljima istoimenog pokreta Željke Markić zauzela 6. mjesto na listi u 7. izbornoj jedinici. Josip Marelja iz Kastva našao se na 4. mjestu liste manje poznate stranke Pokret zajedno, dok se na ostalim stranačkim listama u 7. izbornoj jedinici uglavnom pojavljuju stanovnici Zagreba i Karlovca.

Kandidata s liburnijskog područja ima i na ”posebnim” listama, onima za dijasporu i manjine. Tako je jedini predstavnik ovog kraja u 11. izbornoj jedinici, iz koje se biraju predstavnici ”dijaspore”, poznati dugogodišnji profesor tjeleslnog odgoja u matuljskoj osnovnoj školi, Spasoje Dokmanović iz Opatije, koji se našao na listi SRP-a.

Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić

Nesuđeni opatijski gradonačelnik, bivši zamjenik gradonačelniku Ivi Dujmiću i sadašnji gradski vijećnik Opatije Ernie Gigante Dešković suprotstavit će se dugogodišnjem zastupniku Talijana u Saboru Furiju Radinu i to kao zamjenik kandidata grupe birača Maurizia Zennara.

Najveći broj Opatijaca, Matuljaca i drugih mještana liburnijskih jedinica lokalne samouprave našao se na listama u 8. izbornoj jedinici, i to u gotovi svim stranačkim ”kombinacijama” – osim kod HDZ-a, gdje je najbliže Liburniji smješten Dinko Beaković s adresom u Marinićima, koji je dobio pretposljednju poziciju, ali i SDP-a gdje nema kandidata s ovog područja.

Igor Puž i Robert Kurelić

Igor Puž i Robert Kurelić

Među zvučnijim imenima je predsjednik Liburnijske stranke i opatijski gradski vijećnik Nikica Pažin koji se našao na 5. mjestu liste MOST-a koju predvodi Ines Strenja Linić, dok je bivši saborski zastupnik Luka Denona iz Kastva na 3. mjestu koalicije Uspješna Hrvatska na čijem je čelu Slavko Linić. Svoje mjesto na toj je listi našlo i dvoje Opatijaca – Andreja Rudančić-Lugarić na šestom i Dražen Mitrović na osmom mjestu. Pažinovi kolege iz vijećničkih klupa Robert Kurelić i Igor Puž smjestili su se na 5. i 14. mjestu liste Akcije mladih, koja ponovo ”vrvi” stanovnicima Liburnije. Predvodi je Opatijac Mario Alempijević, inače stranački predsjednik, uz kojeg su Lovranka Sanja Slavić na 4. mjestu, Opatijci Tadej Krasniqui i David Kurti na 7. i 9. mjestu, Lola Žeželić iz Matulja na 8. mjestu, ali i načelnik Lovrana Alan Sanković koji je zauzeo ”sretnu” 13. poziciju.

Dinko Beaković

Dinko Beaković

Edo Turk iz Kastva 8. je na listi Autohtonog HSP-a, Opatijac Vili Jeletić na 6. je poziciji kod koalicije okupljene oko Milana Bandića koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Damir Kajin. Matuljac Renato Ćorluka posljednje je, 14. ime, na listi ORaH-a, a predsjednica Općinskog vijeća Lovran Nataša Miljak je na 10. mjestu koalicije IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku. Radovan Smokvina iz Ičića na 3., Josip Gabrić iz Kastva na 4., Kastavka Stella Gabrić na 8. i još jedan Ičićanin Živko Pavletić na 14. mjestu dio su liste Pokret zajedno koju predvodi Slavica Šota.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!