”Susret u parku Angiolina“ započeo likovnom radionicom i stručnim skupom

Organizatori pozivaju sve građane da se sutra u 10 sati pridruže šetnji i upoznaju zanimljivosti Parka Angiolina.

Opatija – Likovnom radionicom za djecu i stručnim skupom „Kako uspješno održavati i koristiti park Angiolina, čuvajući ga za budućnost“ započelo je dvodnevno stručno i edukativno događanje pod nazivom „Susret u parku Angiolina“, a koji povodom obilježavanja Godine europske kulturne baštine na temu „Europa vrtova“ u Opatiji 1. i 2. lipnja organizira Konzervatorski odjel u Rijeci u suradnji s Gradom Opatijom i Hrvatskim muzejom turizma. Organizatori pozivaju sve građane da se sutra u 10 sati pridruže šetnji i upoznaju zanimljivosti Parka Angiolina.

Dvadesetak učenika Osnovne škole „R. K. Jeretov“ u pratnji nastavnica i ravnatelja Fredija Glavana prošetalo je danas prije podne parkom Angiolina, a povjesničarka umjetnosti Nina Hraba upoznala ih je s poviješću i zanimljivostima parka te istaknula kako je tema radionice osmišljavanje likovnih motiva za prepoznatljiv opatijski kišobran, kabanicu ili kišne čizmice, inspiriranih upravo parkom Angiolina, sa željom poticanja i vrednovanja dječje kreativnosti te njezinog povezivanja s praktičnim potrebama turističkog grada za kvalitetnim i prepoznatljivim suvenirima. Objasnila je i kako se ovom aktivnosti želi potaknuti realizacija ideje o pružanju turističkog sadržaja za kišnih dana u vidu organiziranog stručnog vodstva kroz opatijske parkove upravo po kiši, kada su mirisi i boje biljaka najintenzivniji, a zvukovi specifični. Nakon šetnje parkom i izrade skica, učenici su rad nastavili u Švicarskoj kući.

U Vili Angiolini održan je stručni skup na temu „Kako uspješno održavati i koristiti park Angiolina, čuvajući ga za budućnost?“, s ciljem iznalaženje zajedničkog rješenja za što kvalitetniju prezentaciju i očuvanje prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti parka, a ujedno i njegovog aktivnog uključivanja u turističku ponudu grada. Na skupu su govorili gradonačelnik Ivo Dujmić te predstavnici gradskih uprava i službi, javnih ustanova i strukovnih zajednica koji neposredno utječu na održavanje i korištenje parka , među kojima akademik prof. dr.sc. Mladen Obad Šćitaroci, prof.dr.sc. Bojana Bojanić Šćitaroci, doc.dr.sc. Koraljka Vahtar Jurković, dipl.pov.umj. i pov. Nina Hraba, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić i drugi. Između ostalog, sudionici su raspravljali do koje se mjere park Angiolina može i treba nuditi na korištenje u turističke i gospodarske svrhe te gdje su granice iskoristivosti, ne samo što se tiče intervencije, već i organiziranja manifestacija.

Sutra, u subotu, u 10 sati održat će vođenje i šetnja Parkom Angiolina za građanstvo u društvu voditelja održavanja hortikulturnih površina iz gradske tvrtke „Parkovi“ Opatija Hermine Brajković, mag.ing.hort. i krajobrazne arhitektice mr. sc. Dobrile Kraljić, dipl.ing.agr., koje će upoznati sve koji im se pridruže sa zanimljivostima parka s motrišta vrtlarsko-agronomske i krajobrazne struke. Upoznavanje parka namijenjeno je široj javnosti i besplatno je te se pozivaju svi građani, kao i gosti Opatije da dođu u 10 sati ispred Vile Angiolina, pridruže se šetnji i saznaju zanimljivosti o Parku Angiolina.

Kristina Tubić / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net