Sutra će se u Hotelu Bonavia održati konferencija “Održivi razvoj – Gdje smo sad?” na kojoj će se govoriti o povijesti, budućnosti, izazovima i primjerima dobre prakse održivog razvoja

Projekt je usmjeren razvoju novih pristupa učenju, podučavanju i promociji održivog razvoja, te aktivnog sudjelovanja djece i mladih utemeljenih na partnerstvu organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice.

Rijeka – „Održivi razvoj – Gdje smo sad?“ naziv je konferencije koju u Rijeci organiziraju Udruga za razvoj civilnog društva SMART i partneri u okviru projekta „Nova pravila igre“. Projekt je usmjeren razvoju novih pristupa učenju, podučavanju i promociji održivog razvoja, te aktivnog sudjelovanja djece i mladih utemeljenih na partnerstvu organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice.

„Osnovna ideja projekta leži u potrebi za povećanjem razumijevanja koncepta održivog razvoja na svim razinama, a onda i za osmišljavanjem novih pristupa u rješavanju društvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema koje pogađaju naše lokalne zajednice“ istaknuo je voditelj projekta Igor Bajok iz Udruge SMART. „Ne možemo stare, nove i tek nadolazeće probleme rješavati na prokušano neuspješne ili neučinkovite načine. Potrebno je osvijestiti „nova pravila igre“ koja utječu na svakodnevni život građana i početi primjenjivati nove pristupe u bavljenju, kako globalnim, tako i vrlo lokalnim izazovima (ne)održivog življenja i razvoja. To je posebno relevantno za nadolazeće generacije i zato je ovaj projekt u najvećoj mjeri usmjeren na aktivnosti za djecu i mlade“ zaključio je Bajok.

Dugogodišnji aktivist u području održivog razvoja Zoran Skala i jedan od sudionika konferencije u najavi je istaknuo: „Stanje u prirodi i društvu se pogoršava. To sad vide i djeca, i sve se odlučnije bune protiv nečinjenja nositelja odlučivanja. A među nositeljima odlučivanja već tri desetljeća se priča o održivom razvoju. Što se to dogodilo s našim razumijevanjem održivosti da smo tako grubo zakazali?! Razgovor o ovome nikada nije bio potrebniji.“

Konferenciju koja će se održati u srijedu, 12. 06., od 10:00 do 17:00 sati, u Hotelu „Bonavia“ (Dolac 4), u Rijeci, otvorit će Lidija Pavić-Rogošić, direktorica udruge ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, izlaganjem o tome zašto se na globalnoj razini uopće počelo govoriti o održivom razvoju, objasnit će koncept, te će ukazati na to kako se ideja razvijala i gdje smo sada.

O održivom razvoju i lokalnim i regionalnim javnim politikama govorit će Srđan Škunca, pročelnik Upravnog odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke („Održivi razvoj u lokalnim politikama i praksi“) i Adam Butigan, ravnatelj Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije („Strateško planiranje u funkciji održivog razvoja“).

„Za ZMAG održivi razvoj prije svega podrazumijeva da društvo ne može ići preko kapaciteta ekosustava, a da ekonomija ne može ići protiv dobrobiti ljudi. Zato ZMAG danas nudi primjer prakse održivog življenja i permakulture kroz edukacijski centar Reciklirano imanje, kroz naše projekte i suradnje te kroz zagovaranje održivih i solidarnih javnih politika.“ kaže Dražen Šimleša, koordinator programa u organizaciji „Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG“ i zaključuje „više nije dilema da je potrebno usmjeriti naše lokalne zajednice, naša društva, cijelu civilizaciju prema održivom življenju, već je dilema kako to učiniti što prije, na što većem prostoru i za što veći broj ljudi“.

Vedran Horvat, direktor Instituta za političku ekologiju, na konferenciji će govoriti o izazovima i ograničenjima koncepta održivog razvoja. „Iako koncept održivog razvoja u sebi nudi viziju uravnoteženog razvoja, daleko više je problematična njegova upotreba od strane različitih dionika u poslovnom ili javnom sektoru. Zbog toga je u okolnostima dominantnog i na rast usmjerenog ekonomskog modela potrebno razmišljati o konceptima koji nude dublju i sistemsku promjenu obrazaca proizvodnje i potrošnje u uvjetima klimatskih promjena i neobično snažnog pritiska na prirodu i ljude. Jedan od takvih koncepata je odrast.“ istaknuo je Horvat.

Projekt „Nova pravila igre“ provode Udruge za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Delta, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka. Projekt se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

error: Content is protected !!