Sutra na rasporedu drugi dio manifestacije “Dani plesa u Opatiji”

…ilustracija…

Sutra će se održati plesno učilište s temom “Ples kao kazališna umjetnost” te radionice “Od igre do kompozicije” i “Plesna kompozicija u prirodi”…

Opatija – Nakon prvog dijela kada je održan dio radionica, manifestacija “Dani plesa u Opatiji” nastavlja se sutra, 9. svibnja. “Dani plesa u Opatiji” kulturna je manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan plesa. To je jedini plesni projekt u Opatiji koji se ove godine održava već desetu godinu za redom. Upravo ovom manifestacijom u Opatiji započinje obilježavanje trideset godina od početka suvremenog plesa u našem kraju., a obljetnica će se nastaviti događanjima u Rijeci te u Lovranu kao dio “27 susjedstva” – potprograma “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”.

– Nakon prvog dijela kada se održao dio radionica, u utorak, 9. svibnja, pozivamo vas na drugi dio manifestacije uz nastavak plesnog učilišta te kulturno-umjetnički program na prekrasnim lokacijama žive scenografije Opatije – grada u kojem se rodila umjetnička ideja suvremenog plesa, a sve uz potporu Grada Opatije, Turističke zajednice Grada Opatije i Gradske knjižnice i čitaonice “V.C.Emin” Opatija. Plesno učilište s temom “Ples kao kazališna umjetnost” održat će se od 16 do 18 sati. U Kulturnom domu “Zora” održat će se radionica glumaca Tanje Slavić i Zorana Josića “Od igre do kompozicije”, dok će se ispred Umjetničkog paviljona “Juraj Šporer” održati radionica “Plesna kompozicija u prirodi” Senke Baruške, samostalne plesne umjetnice – koreografkinje koja je osnivačica ovog festivala i uopće začetnica suvremenog plesa u liburnijskom kraju koji se tu njeguje već 30 godina. Plesno-scenske izvedbe održat će se od 18,15 sati ispred Umjetničkog paviljona “Juraj Šporer”. Gledatelji će uživati u sljedećim nastupima: Plesna grupa MAGIJA, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, FOLIOT – Plesni studio VIBE, PORTO RI, Plesni centar STARS, Plesni studio AXIS, PAL – FESTIVAL KRATKIH SCENA: TR ŠI, U KNJIŽNICI, Plesno kazalište KORAKI – ČAJANKA, PREMA TIŠINI. Očekuje se stotinjak izvođača i sudionika radionica te tristotinjak gledaoca. Želja je posjetiocima i građanima Grada Opatije približiti kulturnu povijest grada i osnažiti kulturno nasljeđe Isadore Duncan u suvremenom plesu te ih senzibilizirati na plesnu umjetnost. Ovaj umjetnički događaj je jedinstvena prilika za to u Gradu Opatiji poručili su organizatori.

“Plesna kompozicija” radionica je koju će voditi Senka Baruška, višestruko nagrađivana koreografkinja koja je diplomirala scensku umjetnost – koreografiju u Amsterdamu, a suvremeni ples u Londonu te dovela suvremeni ples na Kvarner. Na radionici “Plesna kompozicija” polaznici će u istome danu savladati stvaranje vlastite plesne kompozicije u sola, duete, tria, quartete do stvaranja autorskog uratka na prekrasnim opatijskim lokacijama.

Radionicu “Od igre do kompozicije” vodit će Tanja Slavić, dipl. dramska pedagoginja I Zoran Josić, dipl. glumac koji radionicu opisuju s fokusom na pokret kao sredstvo komunikacije. Definicija, izolacija i strukturiranje pokreta. Polaznici radionice će se upoznati sa scenskim pokretom kao važnim elementom scenske izvedbe te zaključiti radionicu izvedbom kombinacije pokreta i zvuka.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!