Sutra počinje 6. Kastav blues festival

kastav_blues_festival_2013_pressica

Na koncertnim večerima u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Čavlima, nastupiti će, pored umjetničkog direktora Festivala, Damira Halilić – Hala sljedeći izvođači: Woody Mann, Adrian Byron Burns (USA), Fake Orchestra (SLO), King King (GB), Crossroads Blues Band (MK), Robi Zonca Band feat. Sabrina Kabua (IT), Damir Kukuruzović Django Group (HR) te Igor Leonardi Power Trio feat. Ana Vipotnik (SLO). Program i satnicu provjerite u nastavku teksta, a biografije izvođača na ovom linku.

Kastav – Petodnevni program ovogodišnjeg, šestog po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala odvijat će se od 1. do 5. kolovoza tekuće godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, suorganizaciji Turističke zajednice općine Viškovo i Čavle, Općine Matulji, Udruge Hal te po prvi puta Turističke zajednice grada Kraljevice. Iz godine u godinu, Festival se održava u sve više i više gradova i općina, širi na području Kvarnera, čime svakako dobiva na značaju, a projekt čini jedinstvenim, budući da se udruživanjem sredstava malih destinacija postižu veći rezultati, posebice u promociji istih, ali i Kvarnera i Hrvatske.

Na koncertnim večerima u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Čavlima, nastupiti će, pored umjetničkog direktora Festivala, Damira Halilić – Hala sljedeći izvođači: Woody Mann, Adrian Byron Burns (USA), Fake Orchestra (SLO), King King (GB), Crossroads Blues Band (MK), Robi Zonca Band feat. Sabrina Kabua (IT), Damir Kukuruzović Django Group (HR) te Igor Leonardi Power Trio feat. Ana Vipotnik (SLO). Osim koncerata, Kastav Blues Festival sačinjavati će brojne izložbe, a u sklopu popratnih festivalskih aktivnosti i ove godine predstavit će se edukacijski program u vidu glazbene radionice koju će voditi Michael Messer.

kastav_blues_festival_2013_plakat

Inicijativa u organizaciji blues festivala temelji se na viziji organizacije velikih zbivanja na ovom području, kao što su to primjerice Chicago Blues Festival ili Ottava Festival, koji svake godine privlače tisuće ljudi i pokrivaju dio turističke ponude. Blues festivali u Europi i SAD-u najčešće su sponzorirani od velikih i uglednih tvrtki, a organizacijski spadaju u vrlo zahtjevnu kategoriju. Kastav Blues Festival, kao jedinstvena i najveća manifestacija ovoga profila na našem području, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene. Nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednje veze sa tzv. prvom generacijom blues glazbenika, koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav.

Prošle godine održane su četiri glazbene večeri; u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Čavlima. Nastupili su: Zdenka Kovačiček Band, Ksenija Prohaska s programom „Billie Holiday“ i Telefon Blues Band (HR), Angela Brown & Band (USA) i The Second Mind Band (UK)… No, osim koncerata, Kastav Blues Festival sačinjavale su i dvije izložbe, a u sklopu popratnih festivalskih aktivnosti u Kastvu je predstavljen i edukacijski program u vidu glazbene radionice koju je vodio eminentni svjetski glazbenik i predavač, „kum“ kastavskog Festivala Michael Roach.

Temeljem dobrih odnosa sa European Blues Association (EBA), najvećom europskom organizacijom za promociju bluesa, kastavski blues festival tradicionalno se održava početkom mjeseca kolovoza, neposredno nakon Blues Weeka-a, godišnje manifestacije u organizaciji EBA, što omogućava visoku razinu u organizacijskoj i programskoj domeni, ali i značajno manje troškove vezane za prijevoz/transfer izvođača.

Dosadašnji značaj Festivala prepoznat je i od strane gospodarstvenika i turističkih zajednica s područja Kvarnera, kao i jedinica lokalnih samouprava, Primorsko-goranske županije i resornih ministarstava RH te brojnih medijskih pokrovitelja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Ove godine, prihvaćajući pokroviteljstvo Ministarstva turizma nad manifestacijom, ministar Darko Lorencin napisao je slijedeće: “Kvalitetne kulturno-glazbene manifestacije poput ove doprinose podizanju ukupne turističke ponude te stoga, sa zadovoljstvom prihvaćamo pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom“.

fake_orchestra_blues

Upravo ovakve potpore, odlična medijska pokrivenost manifestacije te zadovoljstvo izvođača, domaćih i inozemnih posjetitelja svih dobnih skupina, kao i gospodarskih subjekata vezanih uz pozitivne učinke manifestacije, potiču organizatore na daljnji razvoj i podizanje kvalitete manifestacije. Mnogi glazbenici koji su nastupili na festivalu boravili su u Hrvatskoj po prvi puta te je njihova promocija destinacija i organizatora festivala najbolja moguća preporuka, o čemu izvješćuju i na svojim web stranicama, ali i u privatnom aranžmanu ponovo posjećuju Kastav i Kvarner.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, Kastav blues festival predstavili su Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika, u ime domaćina i pokrovitelja, Dolores Kukurin, direktorica Turističkog ureda TZ grada Kastva – predstavnica organizatora Festivala, Marina Jurić, direktorica Turističkog ureda TZ općine Viškovo – predstavnica suorganizatora Festivala, Robi Krulić, direktor Turističkog ureda TZ grada Kraljevice – predstavnik suorganizatora Festivala, Damir Halilić – Hal, umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala i predstavnik suorganizatora Festivala, Jadranka Čubrić, predstavnica Hrvatske glazbene unije, Podružnice Rijeka, Gordana Žulj, direktorica regionalnog centra Kvarner, Korporativno i privatno bankarstvo – predstavnica Zagrebačke banke, glavnog sponzora, Petra Ćulibrk – predstavnica suorganizatora Festivala, Općine Matulji i Gordana Gržetić, predsjednica TZ općine Čavle – predstavnica suorganizatora Festivala.

Raspored i satnica...

Raspored i satnica…

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net