Sutra se održavaju komemoracije u Žejanama, Munama te obilježavanje dana oslobođenja Općine Matulji

antifa_komemoracija_mune_zejane_pasjak_2014_2

U komemoracijama će nastupiti Ženski pjevački zbor Učka Matulji, a kroz programe će voditi član podružnice UABA Matulji Josip Pleše.

Mune, Žejane, Pasjak – Tragična 72. obljetnica paljenja Žejana i Muna koja je zadesila ova mjesta samo nekoliko dana iza Lipe obilježit će se sutra, 7. svibnja.

nob_komemoracija_mune_zejane_pasjak_2015

Komemoracija će u Žejanama započeti u 9:45 sati gdje će o stradanjima u Žejanama govoriti predsjednik MO Žejane Vilim Sanković te predsjednik UABA Liburnije-podružnice Matulji Jozo Anić, a vijence će položiti delegacija MO Žejane, Općine Matulji i UABA Liburnije. Sat vremena kasnije komemoracija se nastavlja u Munama, kada će na delegacije MO Mune; UABA Liburnije i Općine Matulji položit će vijence na spomenik u Velim Munama kao i na spomenik komandantu Giovanniu Zollu u Malim Munama gdje će se polaganju vijenaca pridružiti i gosti iz Italije-delegacija Fiume Veneto i AMPI Trieste. U Munama će uz predsjednika MO Mune Josipa Doričića te predstavnika UABA Liburnije Dušana Širolu govor održati i predstavnik Fiume Veneto Alessandro Pignat.

Proslava dana oslobođenja Općine Matulji te završnih borbi na području PGŽ-a nastavlja se u selu Pasjak u 14 sati kod spomenika palim borcima, žrtvama fašističkog terora na koji će vijence položiti delegacija Primorsko-goranske županije i SABA PGŽ; delegacija Općine Matulji i UABA Liburnije te delegacija Mjesnog odbora Pasjak. O završnim borbama na području PGŽ-a i Općine Matulji uz moderatora Eduarda Bratović govorit će predstavnik SABA PGŽ Dinko Tamarut; načelnik Općine Matulji Mario Ćiković kao i predstavnik Primorsko-goranske Županije Marko Boras Mandić. Program proslave dana oslobođenja završit će nastupom najmlađih iz Pasjaka i to učenicima Osnovne škole D.Gervais Brešca- Područnog Odjela Rupa –Lipa koji će uputiti poruke mira, tolerancije i zajedništva.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!