‘Sve je otkazano’ – Kastav, Viškovo i brojni drugi gradovi i općine donijeli mjere za suzbijanje širenja koronavirusa

Prema svemu sudeći, život će “stati” praktički u čitavoj županiji…

Kastav, Kostrena, Viškovo, Rijeka – Niz gradova i općina s područja Liburnije i Riječkog prstena, kao i sam Grad Rijeka, donio je odluke kojim se reduciraju brojne javne aktivnosti, kao i preporuke građanima za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom COVID-19.

Gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac donio je Odluku i preporuke koje se tiču svakodnevnog funkcioniranja zajednice, a iz gradske u prave poručili su da, „iako na području našeg grada za sada nema prijavljenih slučajeva zaraženih osoba, ova situacija predstavlja velik i ozbiljan izazov pred kojim moramo staviti oprez na prvo mjesto“.

– Dragi sugrađani, u želji da i sami doprinesemo sprečavanju daljnjeg širenja zaraze koronavirusom COVID-19, molimo vas da se pridržavate svih mjera zaštite koje preporučuju epidemiolozi kako bismo i na taj način pomogli smirivanju situacije. Iako na području našeg grada za sada nema prijavljenih slučajeva zaraženih osoba, ova situacija predstavlja velik i ozbiljan izazov pred kojim moramo staviti oprez na prvo mjesto. Čuvajte sebe i svoje najbliže, ponašajmo se svi skupa odgovorno. S tim ciljem donesli smo i prvu odluku o prevenciji širenja virusa Covid-19. Čekamo službene upute CZ da donesemo odluku o funkcioniranju naših predškolskih i obrazovnih ustanova. Nakon zdravlja najvažnije je očuvanje radnih mjesta. Razmišljamo i o posljedicama koje će ova situacija neminovno ostaviti na naše obrtnike i gospodarstvenike, te će Grad Kastav, u okviru svojih nadležnosti, također reagirati s mjerama i odlukama o kojima ćete biti pravovremeno obaviješteni. Nadamo se da će mjere koje se provode kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, uskoro rezultirati smanjenjem broja oboljelih kako bi posljedice bile što manje, istaknuo je gradonačelnik Mostarac, čiju odluku možete pronaći na ovoj poveznici.

Radi prevencije širenja koronavirusa, u skladu s preporukama nadležnih stožera civilne zaštite, na području Općine Kostrena do 1. travnja 2020. odgađaju se sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima.

U dogovoru s predstavnicima kostrenskih ustanova i povezanih društava, općinski načelnik Dražen Vranić dao je preporuku o otkazivanju svih kulturnih, društvenih i sportskih događanja u javnim prostorima do 1. travnja 2020. i to u Sportskoj dvorani Kostrena, Nogometnom stadionu u Žuknici, obje Narodne čitaonice u Sv. Luciji i Sv. Barbari kao i ostalim zatvorenim javnim prostorima i sportskim objektima kojima upravlja Općina Kostrena ili njezine ustanove. Načelnik je uputio preporuku ravnateljima Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” i Osnovne škole Kostrena kao i Sportskoj zajednici Općine Kostrena da u navedenom periodu ne održavaju sportske treninge, sportska i druga događanja na kojima bi se okupio veći broj sudionika i posjetitelja te da o nužnom provođenju mjera obavijeste i sve svoj korisnike.

– Daljnji će se koraci uskladiti s preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite o čemu će javnost biti pravovremeno informirana, javili su iz Kostrene.

I Grad Rijeka donio je mjere prevencije širenja zaraze korona virusom, a gradonačelnik Obersnel kazao je kako se do 14. travnja odgađaju sve manifestacije u organizaciji Grada Rijeke, ustanova u kulturi Grada Rijeke i Doma mladih, a neće se provoditi niti program Europske prijestolnice kulture.

Tako se do 14. travnja odgađaju svi programi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Art kinu, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Gradskom kazalištu lutaka dok će Gradska knjižnica Rijeka ostati otvorena, izuzev prostora Čitaonice. Isto tako, u sportskim objektima Grada Rijeke do 14. travnja sportska događanja odvijat će se bez publike, a do istog datuma ukidaju se i termini za građane na Bazenima Kantrida.

– Također, preporučujem svim organizatorima javnih događanja na području Grada Rijeke, i to događanja koja uključuju okupljanje ljudi u bilo kojem broju, da do daljnjeg navedena događanja odgode. Apeliram na smanjivanje straha i panike, i pozivam da strah zamijenimo uvođenjem mjera opreza u svakodnevici. Kriza s kojom smo suočeni, svakako će doći kraju, a izlaz iz nje leži u odgovornom ponašanju i praćenju uputa nadležnih tijela, kazao je Obersnel.

U Domu hrvatskih branitelja u Viškovu danas je održan hitan sastanak na kojem su po pozivu općinske načelnice Sanje Udović bili njezini zamjenici Snježana Podobnik i Denis Mladenić, predstavnici Dječjeg vrtića Viškovo, Komunalnog društva Viškovo, Turističke zajednice Viškovo, Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora, Zajednice sportskih udruga Općine Viškovo te općinske uprave.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić naglasila je kako su u vrtiću već provedene odgovarajuće mjere čišćenja i dezinficiranja te da su u ovom periodu pojačano pratili pranje ruku i odlazak na toalet djece u vrtiću. Osim toga, do daljnjeg su otkazani posjeti kazalištu, kinu kao i izleti i druga druženja te roditeljski sastanci. Dječji vrtić Viškovo zatvorit će se u skladu s preporukom Stožera civilne zaštite PGŽ, a očekivano zatvaranje je ponedjeljak, 16. ožujak 2020. godine. Direktor Komunalnog društva Viškovo Dragan Blažević naglasio je da su poduzete određene mjere u svrhu prevencije širenja virusa, djelatnicima su podijeljena dezinfekcijska sredstva te su dobili upute za nadolazeće aktivnosti. Zaprimanje otpada u Reciklažnom dvorištu Viškovo do daljnjeg je obustavljeno. Tajnik Zajednice sportskih udruga Općine Viškovo Dino Klaić, a sukladno obavezi upravljanja korištenjem školske sportske dvorane, rekao je da je Zajednica u kontaktu s udrugama koje će sve biti obaviještene o otkazivanju treninga i sportskih događanja do daljnjeg. Osim toga, zatvaraju se svi sportski objekti i obustavljaju sportska događanja. Donesena je i odluka da će se knjižnica Halubajska zora na obje lokacije zatvoriti za korisnike od sutra, 13. ožujka 2020. godine. Vezano uz rad Turističke zajednice, zaključeno je da će ured TZ-a Viškovo biti zatvoren za stranke od petka, 13. ožujka 2020. godine, a da će djelatnici Turističke zajednice biti dostupni putem telefona i maila te uz najavu dolaska stranaka u slučaju potrebe, a sve prijave stranaca odvijat će se elektronskim putem.

Općinska načelnica Sanja Udović zatražila je da se vodi briga o nabavi zaštitne opreme – zaštitnih rukavica, zaštitnih naočale, filterskih maski i jednokratnih odijela te dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava za Općinsku upravu, Knjižnicu, Turističku zajednicu, Dječji vrtić Viškovo, KD Viškovo i Stožer civilne zaštite. Odgađaju se do daljnjeg sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru. Otkazuje se organizacija Dana Općine 2020. te svi pripadajući programi. Osim toga obustavlja se na neodređeno vrijeme i održavanje drugih manifestacija u organizaciji Općine Viškovo, TZ Viškovo i proračunskih korisnika. Obustavlja se korištenje prostora u vlasništvu Općine Viškovo (Dom hrvatskih branitelja, Dom Marinići, Stara škola Marčelji, vijećnica u Saršonima), a koje su do sada koristile udruge s područja Općine Viškovo za svoje programe, treninge i razne manifestacije.

Otkazat će se sva do sada izdana odobrenja te se do daljnjeg neće izdavati nova odobrenja. Udrugama  koje koriste ostale prostore nalaže se zatvaranje prostora koje koriste uz preporuku da do daljnjeg obustave okupljanja i u drugim prostorima ili na otvorenom. Gore navedeno ne odnosi se na subjekte s kojima Općina Viškovo ima sklopljen isključivo ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Dogovoreno je i da će Općinska uprava do daljnjeg ograničiti rad sa strankama, odnosno službenici će strankama biti dostupni telefonom, mailom i poštom, a u  slučaju hitnoće moguć je dolazak stranke uz prethodnu najavu.

error: Content is protected !!