Sve je spremno za Belu nedeju @ Kastav

Liburnija.net: Dalibor Gušić, Ivica Lukanović, Dolores Kukurin @ Kastav

Svi su gore – vjerojatno će se čuti ovog vikenda, kada se održava još jedna Bela nedeja. U nastavku teksta provjerite kompletan program te prometni režim koji će ovog, produženog vikenda, biti na snazi u Kastvu…

Kastav – Turistička zajednica grada Kastva i Grad Kastav pozivaju vas na još jednu, tradicionalnu, Belu nedeju 2012., manifestaciju koja će se se održati od 5. do 8. listopada. Kao i svake godine, imat ćete priliku degustirati vrsna mlada vina, zabaviti se uz glazbu domaćih izvođača te posvjedočiti prezentacijama starih zanata, istaknula je direktorica TZ Kastva, Dolores Kukurin, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj Vikotovoj bačvariji.

– Preko 500 godina sajmovanja na Kastvu dovoljan je povod vjerovanju da ni ovogodišnja Bela nedeja neće razočarati, te da će privući rekordan broj posjetitelja. U početku je to bio pretežno sajamski dan, a obrtnici su ugovarali poslove ‘od Bele nedeje do Bele nedeje’, dok je manifestacija danas dio tradicije te kulturne i turističke ponude Kastva, istaknuo je Ivica Lukanović.

A tada, uz nadaleko poznati samanj, na scenu stupa i ”na još dalje poznata” kastavska belica, jer Bela nedeja je fešta od mladoga vina, koje se u gradu na brijegu tih dana toči ”u potocima”. No, ne nedostaje i drugih sadržaja.

Program će početi već u petak, u školskoj knjižnici OŠ Milan Brozović izložbom ” Kako su Kastavci seli sol i sadili sardelice” u 18 sati, da bi se u 20 sati nastavila otvorenjem izložbe ”Kvarnersko podzemlje – špilje i jame Kostrene” u Speleogaleriji U subotu, 6. listopada, u 14 sati u gradskoj vijećnici otvara se izložba vina, a u 17.30 sati Pod Volticun kreće Otvorenje izložbe s izborom radova prispjelih na 14. natječaj za amatersku fotografiju ”Bela nedeja – Kastav 2012.”. U subotu će sve posjetitelje na glavnoj pozornici na Lokvini zabavljati grupa Kolaž.

Centralni dio fešte odigrat će se u nedjelju, promenadnim nastupom Glazbenog društva ”Spinčići” Kastav i Limene glazbe Zajednice Talijana ”Vižinada”, nakon čega će se na Lokvini održati niz koncerata koji će zaključiti velikom svirkom grupe Lady Luna. Fešta će završiti u ponedjeljak, kada će centralno mjesto događanja biti Lokvina, a čitavu manifestaciju koncertom zatvara Je-Beni Bend.

Zanimljivo je napomenuti da će se tijekom nedjelje i ponedjeljka od 10 do 18 sati na Lokvini moći razgledati umijeće starih zanata kao što su bačvar, kovač, lončar, košarar, a moći će se kušati i vol s ražnja…

Voditelj manifestacije Dalibor Gušić najavio je da će od subote u 14 sati do ponedjeljka u 24 sata za sav promet biti zatvorena dionica ceste kroz Kastav, od Belića do Šporove jame. Građanima Kastva na raspolaganju je parkirališni prostor ispod pošte i pored OŠ +’Milan Brozović’, a dolazak u Kastav sugerira se iz pravca Matulja ili Rubeša. Građanima koji dolaze iz smjera Rijeke sugerira se korištenje parkirališnog prostora na dijelu ceste u Rešetarima te pristupne ceste do sportske dvorane, dok se građanima iz smjera Viškova sugerira parkiranje automobila u Radnoj zoni Žegoti. Turistički vlakić prometovat će od Belića do Šporove jame u subotu od 14 do 23 sata te u nedjelju i ponedjeljak između 10 i 22 sata. Javni autobusni prijevoz će od subote od 14 sati do ponedjeljka prometovati do Belića i Rešetara i polaziti prema izmijenjenom voznom redu.

U nastavku pogledajte kompletan program manifestacije.
petak, 5. listopada
18,00 Školska knjižnica – OŠ Milan Brozović
Promocija slikovnice OŠ Milan Brozović Kastav – Kako su Kastavci seli sol i sadili sardelice
20,00 Speleogalerija – Otvorenje izložbe Kvarnersko podzemlje – špilje i jame Kostrene

bela_nedeja_2011-1

subota, 6. listopada
14,00 Vijećnica i predvorje Vijećnice Grada Kastva
Otvorenje 14. izložbe vina
15,30 Lokvina
KUD Lanterna Kraljevica
17,30 Izložbeni prostor Pod Volticun
Otvorenje izložbe s izborom radova prispjelih na 14. natječaj za amatersku fotografiju ”Bela nedeja – Kastav 2012.”
18,00 Lokvina
Tamburaški sastav Veličke legende, Velika
20,00 Lokvina
Grupa Kolaž

nedjelja, 7. listopada
9,45 Trg Matka Laginje
Promenadni nastup Glazbenog društva Spinčići Kastav i Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada
10,00 Aleja velikana
Pozdrav Beloj nedeji
U programu sudjeluju: Glazbeno društvo Spinčići Kastav, Podmladak DVD-a Kastav, sopci s Krka, KUD Halubjan Viškovo,
Čakavčići i Zbor OŠ Milan Brozović Kastav
10,45 Ispred crkve sv. Jelene Križarice
Zajednički nastup – Glazbeno društvo Spinčići Kastav i Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada
13,00 Lokvina
Koncert Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada
16,00 Lokvina
Folklor i tamburaši KUD Belica iz Belice – Međimurje
17,00 Lokvina
Klapa Kastav
18,00 Lokvina
Grupa Yamas
19,00 Lokvina
Grupa Lady Luna

ponedjeljak, 8. listopada
10,30 Lokvina
Otvaranje Mićega samnja Dječjega vrtića Vladimir Nazor Kastav
11,30 Lokvina
Proglašenje pobjednika foto-natječaja ”Bela nedeja 2012.”
Dodjela nagrada za najljepše uređenu okućnicu, prozor i balkon u staroj gradskoj jezgri
Nagradna igra ”Baloni, baloni…”
12,00 Lokvina
Predstava za djecu i odrasle ”Nasmiješi se” – Udruga za bolji svijet
15,00-18,00 Lokvina
Klapa ”Nevera”
18,00 Lokvina
Je-Beni Bend

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!