Sve je spremno za početak ovogodišnjeg pusta @ Žejane, Mune

Arhiva

Arhiva

Na sam blagdan Sveta Tri kralja tj. 6. siječnja u 15 sati održat će se podizanje Pusta, a nakon toga zabava će se preseliti u grijani šator uz živu glazbu ”Brkinski trio“ i Orkestar Nike Polesa.

Foto Luigi Opatija, Općina Matulji, Tiskovna Pust 2017

Žejane / Mune – Žejanski zvončari u prvim minutama 6. siječnja, otvaraju peto godišnje doba u Općini Matulji. U ponoć, s 5. na 6. siječnja zvonit će tri kruga po selu, za svakog kralja po jedan krug. Sljedećeg popodneva na sam blagdan Sveta Tri kralja tj. 6. siječnja u 15 sati održat će se podizanje Pusta, a nakon toga zabava će se preseliti u grijani šator uz živu glazbu ”Brkinski trio“ i Orkestar Nike Polesa.

– Za posjetitelje će biti i osiguran besplatni fažol, ali i tradicionalna ponuda kuhanog crnog vina jer prema staroj žejanskoj izreci ispijanje crnog vina na Sv. Tri kralja značajno utječe na krvnu sliku tijekom godine, pa zato svi koji drže do svog zdravlja trebali bi se 6. siječnja naći u Žejanama i isprobati stari žejanski recept za zdravlje i dugovječnost, poručili su organizatori.

Samo dan nakon, u prijelazu 6. na 7. siječnja Pusta dižu i Munci. Zabava kreće već od 22 sata uz Pumpa Band te munske kobasice i kapuz.

– Točno u ponoć u prijelazu 6. na 7. siječnja dvadesetak će munskih zvončara napraviti krug po selu i time obilježiti početak Pusta na Munama. Ovo je prilika da svi ljubitelji Pusta i tradicionalnih pusnih fešti budu na najranijem početku Pusta u našim krajevima u Žejanama i Munama, pa Žejanci i
Munci pozivaju svih da budu aktivni već od najranijeg starta ovih tradicionalnih pusnih običaja, dodali su organizatori iz Žejanskih i Munskih zvončara.

Onaj službeni početak Pusta za najveći dio Općine Matulji te liburnijskog područja i Kastavšćine bit će 17. siječnja na Antonju.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!