Sve nas je manje: Sve liburnijske općine i gradovi lani imali više umrlih nego rođenih

Kod liburnijskih gradova i općina, relativno gledano, Kastav ima najmanji pad broja stanovnika, a Opatija najveći. Iako bilježe negativan prirodni prirast od 19 stanovnika, Matulji nakon Rijeke i Viškova imaju najveći broj novorođenčadi.

Kastav, Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – Primorsko-goranska županija proteklih pet godina ubrzano gubi stanovništvo. Pokazali su to detaljni podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovništva u prošloj godini. Prema njima, tijekom prošle godine u našoj regiji rodilo se 2.060 djece, a umrlo 3.746 osoba, što znači da je PGŽ imala negativni prirodni prirast od 1.689 osoba.

No, prošla godina nije „anomalija“, već taj trend traje već godinama. Od 2015. konstantno, koja je najranija godina zavedena u objavljenim podacima DZS, broj novorođenčadi godišnje je pao za 12 posto – sa 2.350 u 2015. godini na lanjskih 2.060 djece. S druge strane, broj umrlih relativno je stabilan i kreće se oko 3.750 osoba godišnje. Iznimka je bila 2017. godina kada je preminulo 3.951 osoba, pa je i negativan prirodni priraštaj bio najveći, gotovo 1.800 ljudi prirodnim je putem „izgubila“ naša regija.

Očekivano, najveću „zaslugu“ za taj minus ima Grad Rijeka, koji ima negativan prirodni prirast od čak 833 osobe. Ono što posebno zabrinjava jest informacija da je taj broj veći od broja novorođene djece kojih je bilo 790, dok je umrlih bilo 1.623 osobe. Drugim riječima, lani  je više nego dvostruko više stanovnika Rijeke preminulo nego što ih se rodilo!

Niti jedan grad u županiji nema pozitivan prirodni prirast, a najmanji pad ima Kastav, sa 91 rođenim djetetom te 93 preminule osobe, odnonsno „gubitkom“ od svega dva stanovnika prirodnim putem u prošloj godini. Najveći prosječni pad ima Vrbovsko, sa svega 24 novorođena djeteta i čak 80 preminulih stanovnika.

Opatija, usprkos visokim naknadama, ima slične relativne omjere kao i Rijeke. Uz 77 novorođenih i 149 preminulih, negativni prirodni prirast iznosi čak 72 građana manje u 2019. godini.

Niti među općinama nije puno bolja situacija, iako ima onih koji su „u plusu“. Tu prednjači Viškovo sa 171 novorođenim djetetom te 122 preminule osobe, što daje pozitivan prirodni prirast od 49 stanovnika. Iznad „nule“ je još samo Omišalj koji ima 35 novorođenih i 31 preminulu osobu.

Kod liburnijskih gradova i općina, relativno gledano, Kastav ima najmanji pad broja stanovnika, a Opatija najveći. Lovran je blizu Opatije sa 27 novorođenih i 52 umrla, odnosno „minusom“ od 25 stanovnika. Mošćenička Draga bilježi 9 novih „mališana“ i 16 pokojnika te manjak od 7 ljudi. U dobrom „stanju“ su Matulji. Iako bilježe negativan prirodni prirast od 19 stanovnika, nakon Rijeke i Viškova imaju najveći broj novorođenčadi. Sa 101 novom bebom u 2019. godini, uz ovo dvoje susjeda, jedini su u našoj županiji s troznamenkastim brojem novorođenih.

 

error: Content is protected !!