Sve tajne umjetničkog remekdjela: Predavanje posvećeno freskama u crkvi Sv. Jurja @ Lovran

Crkva Sv. Jurja

Crkva Sv. Jurja

Zidne slike u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu otkrivene su početkom druge polovine 20. stoljeća. Veličina, očuvanost i prvenstveno, iznimna umjetnička kvaliteta tog kasnogotičkog ciklusa zarana su prepoznali prvi istraživači i konzervatori poput Ive Perčić i Branka Fučića.

Lovran – Predavanje ”Zidne slike u crkvi Sv. Jurja u Lovranu”, koje će objasniti povijesnoumjetnički značaj ovog kulturnog dobra, kao i restauratorske intervencije, održat će se u srijedu, 17. veljače s početkom u 18 sati u Galeriji Laurus u Lovranu.

Organizatori su Katedra Čakavskog sabora Lovran i Stubica d.o.o. Lovran, a predavači su Željko Bistrović iz riječkog Konzervatorskog odjela, te Kristina Krulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

freske_crkva_sv_jurja_2015_lovran_2

– Ovim će se izlaganjem prikazati umjetnički značaj, nedovoljno valoriziranih lovranskih fresaka, protumačiti dosadašnje, dijelom ”nevidljive”, pažljive i precizne, konzervatorsko-restauratorske radove te planove za njihov nastavak. Dovršetkom restauracije, pridonijeti će se boljem iščitavanju i točnoj interpretaciji lovranskog ciklusa, ali najvažnije od svega, doprinijeti će se očuvanju jednog od najvažnijih umjetničkih spomenika šireg prostora Istre i Kvarnera, kazali su organizatori.

Zidne slike u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu otkrivene su početkom druge polovine 20. stoljeća. Veličina, očuvanost i prvenstveno, iznimna umjetnička kvaliteta tog kasnogotičkog ciklusa zarana su prepoznali prvi istraživači i konzervatori poput Ive Perčić i Branka Fučića. Lovranske je slike Fučić pribrojio radu najpoznatije istarske radionice fresaka, one majstora Vincenta iz Kastva. Uočio je dvije slikarske ruke koje su izvele ovaj ciklus, tzv. Majstora Plesa mrtvaca i Šarenog majstora. Danas se pak pod imenom potonjeg slikara mogu razlučiti dvije osobe, kvalitetniji lovranski Majstor mučeništva Sv. Jurja i njegov rustičniji učenik čija djela nalazimo u Oprtlju i Dvigradu.

Davor Žic / PodUčkun.net