Svečano izdanje Tereze37 na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Premijeru višestruko nagrađivanog filma u Opatiji obilježit će gostovanje filmske ekipe

Tereza37, film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice i glumice Lane Barić, jedan je od najistaknutijih hrvatskih filmova u posljednjoj godini. Nakon što je ovoga ljeta krenuo u kino distribuciju po Hrvatskoj, u kolovozu će doživjeti svoju opatijsku premijeru. Projekcija će se održati na Ljetnoj pozornici u subotu, 6. kolovoza, u 21 sat, a slijedit će je svečano druženje i razgovor s redateljem Danilom Šerbedžijom i drugim članovima filmske ekipe.

Film kojim Šerbedžija obećaje životnih ‘šaku suza, vriću smija’ prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja ona saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena. Iako je Split grad na moru, radnja je lišena stereotipa o turističkom gradu i odvija se za ljetnih omara, u vrućim, modernističkim betonskim blokovima. Film donosi problematiku pritiska sredine koja ‘guši’, pitanje slobode u okvirima koji u jednom trenutku postanu pretijesni.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena. Međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna gora, Francuska) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolju glumicu (Lana Barić) na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 nedavno osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.

Tereza37 je prvi hrvatski igrani film u kojem, uz korištenje mobilne aplikacije MovieReading, mogu uživati i osobe s oštećenjem vida. Aplikacija je dio projekta Film koji uključuje koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaznice za opatijsku premijeru po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji i online na www.mojekarte.hr. Na dan programa, blagajna na ulazu u malu Ljetnu pozornicu (preko puta vile Angiolina) otvorena je sat vremena prije početka projekcije.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net