Svečano otvoren agroturizam Manjon @ Rukavac

manjon_rukavac_2011-1…iza nove ponude matuljskog turizma stoji obrt Helicikultura Alme Cvjetković…
…uz puževe, u ponudi će biti liburnijski specijaliteti – od brgujskog kapuza do puhi…

Rukavac – Turistička i ugostiteljska ponuda Matulja bogatija je od jučer za još jednu ”stanicu”– agroturizam ”Manjon”, drugi agroturistički objekt na matuljskom području, otvoren u Rukavcu uz prisutnost čelnika Općine Matulji te gospodarskih subjektata iz čitave Liburnije.
Novi agroturizam predstavlja proširenje djelatnosti obrta ”Helicikultura” Alme Cvjetković, najpoznatijeg po svojem pionirskom pothvatu uzgoja i prerade puževa. Iako će puževi biti glavna stvar na jelovniku, neće nedostajati niti ostalih liburnijskih specijaliteta – od brgujskog kapuza do puhova – proizvedeni u obiteljskom poljprivrednom gospodarstvu Cvjetkovićevih.
– Nakon šest godina, na ovaj ćemo način zaokružiti priču koju smo započeli u ovoj zgradi, i spojiti proizvodni ciklus od uzgoja do stola. U uzgoj puževa upustili smo se početkom devedesetih godina, često praćeni podsmjehom i čudnim pogledima, a danas okupljamo 109 koperantskih uzgajivača puževa. Imamo i vlastitu robnu marku “Hram okusa” u kojoj su uz puževe, i drugi proizvodi kao što su salama od puževa ili gotovi umaci od puževa, kazala je Anđela Cvjetković Šumar, naglasivši da su proizvodi njihova obiteljskog gospodarstva pronašli put do polica supermarketa velikih trgovačkih lanaca, ali i malih delikatesnih trgovina diljem Hrvatske.
Agroturizam ”Manjon” otvoren je u centru Rukavca, u zgradi u kojoj je smješten ”Helicikulturin” pogon za preradu puževa, ali i Etnografska zvončarska zbirka kroz koju je posjetitelje jučer provela direktorica matuljske Turističke zajednice Marijana Kalčić Grlaš.
– Posebno smo zadovoljni da su Matulji prvi na području Županije koji su prepoznali značaj agroturizma, a ovo je već drugi objekt ovog tipa na našem području, dok je prvi otvoren u Zalukima, kazala je Kalčić Grlaš.

Liburnija.net: Josip Dedić predsjednik Liburnijskog udruženja obrtnika i Alma Cvjetković @ Rukavac

Liburnija.net: Josip Dedić predsjednik Liburnijskog udruženja obrtnika i Alma Cvjetković @ Rukavac


Liburnija.net: Etnografska zvončarska zbirka @ Rukavac

Liburnija.net: Etnografska zvončarska zbirka @ Rukavac


Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!